onsdag 8 juli 2009

Tar google över skolvärlden?

Google riktar nu in sig på netbook-marknaden när man senare under året kommer att färdigställa sitt operativsystem Google-Chrome.  Namnet tar man i från sin nyligen släppta browser, och tanken bakom opertivsystemet är då föga förvånande att det mesta av arbetet skall göras på nätet, i molnet, samt att datorn som härbärgerar Chrome OS skall bli snabbare än snabb när det gäller uppstart och att gå ner i vila. Detta låter som mumma för någon som vet hur en dator i skolmiljö bör fungera. Förhoppningen från min sida är samtidigt att strömförbrukningen går ner rejält, samtidig som det kommer att gå att installera vissa program, typ skype och... ja, vad behöver man egentligen? Kanske open-office. Kanske inte. Google meddelar nämligen att mycket håller på att hända med google-docs och de andra google-tjänsterna.

[caption id="" align="alignleft" width="262" caption="Googles tjänster växer och växer"][/caption]

Exempelvis så testar man redan en script-funktion som gör det enklare för administratören att skräddarsy funktioner just för användarnas domän, i exempelvis google-apps.  Kanske kommer detta att göra att eleverna nu till fullo kan och vågar ge sig in i molnet när de skriver sina arbeten, utan att i någon del av arbetet behöva spara sina arbeten lokalt och editera med exempelvis open-office.

En par sista fråga man ställer sig som representant för skolvärlden :
Hur mycket billigare blir en dator med Chrome jämfört med Windows7?

Vågar man som IT-koordinator testa en Chrome Netbook redan nästa höst?

När kommer man att fixa till funktioner som att dela dokument med vissa grupper på ett enkelt sätt, att göra portfolios där olika fält i dokumentet enbart kan editeras av läraren?

Det finns lite att jobba på för google innan man på allvar kan ta över skolvärden. Men den dagen kanske kommer. Blir det en del av min vision 2015? Eller är det en utopi? Eller kanske en dystopi?

Länkar:

Chrome OS i DN. SvD om detsamma. Metroteknik. Googles egen blogg om Chrome OS. E24.

2 kommentarer:

  1. Jag låtsas vara en Google representant och försöker svara på 2 av dina frågor. Med tanke på att Chrome OS ska vara oppenkällkod-baserad kan man utgå från att den kommer att vara billigare installerad på en dator jämför med Window 7? Hur mycket är det svårt att veta vid det här läget.

    Man får inte glömma att Microsoft dyra licenser är en börda för netbook-utvecklarna. Så kan de dra ner sina kostnader genom att ersätta Windows (som fullständigt dominerar netbookmarknaden) med ett OS som är minst lika bra kom de att göra det. Så klart måste Chrome OS vara riktigt bra för att de ska överhuvudtaget betrakta den som en värdig ersättare. Problemet är att folk är vana vid att ha Windows i sina netbookdatorer (Linux försökte och misslyckqde kapitalt), det gäller att övertyga dem.

    På svar på din andra fråga, det är bara testa en Chrome netboook när den väl släpps, den kan inte bli sämre än det som redan finns.

    SvaraRadera
  2. "Linux försökte och misslyckqde kapitalt"
    Linux i sig har ingen vilja att dominera eller konkurrera. Linux är bara ett fritt verktyg med oändliga användningsmöjligheter. Om det sedan distribueras av Skolelinux, Ubuntu, Moblin eller Google är egentligen egalt.
    När Microsoft kände sig pressat dumpade man priset och förlängde livet på gamla Win XP. Detta i kombination med olika metoder för att övertala de stora aktörerna att inte riskera sina MS-OEM-volym-andelar. Dessutom var MS kampanj med "Windows works best" väldigt lyckad; kunden ser i butiken vad han ska välja och Linux-alternativet uppstod ju bara för att det sålde sig självt; resurssnålt, snabbt och extremt prisvärt.

    Men tex Dell säljer faktiskt en hel del Linux-netbooks on-line. Detta trots att kunden vid val av alternativ i sidhuvudet möts av den obligatoriska texten "Dell recommends Windows Vista® Home Premium." http://configure.us.dell.com/dellstore/config.aspx?oc=dncwfa2&c=us&l=en&s=dhs&cs=19 . Då krävs det en viss självsäkerhet av köparen: Ska jag verkligen våga köpa något som säljaren indirekt avråder ifrån?
    Och varför rekommenderas nu Windows? - jo, för annars får Dell och andra återförsäljare inte samma avans på sina MS-produkter.

    Det stora problemet med Linux är att systemet egentligen inte marknadsförs, men om Google med hjälp av Linux kan få fram ett alternativ med ett säljande varumärke, så gynnas slutkonsumenterna av en fungerande konkurrens. Vem bryr sig om att routern, Videon, eller TVn körs på Linux? Den stora massan har ganska diffusa krav på vad de själva vill. De tittar på vad andra gör och tycker. Vad skolan borde bidra med inom IT-utbildning är principerna och att datorn är ett verktyg och att det är bra att ha koll på olika alternativ för att kunna välja hur just jag ska arbeta. Word har tyvärr sedan länge ersatt begreppet ordbehandling och Excel kalkylblad. Men inga elever använder mer än en liten bråkdel av alla wow-effekter eller udda selling points.

    Microsoft har fler sätt att påverka återförsäljarnas och slutkonsumenternas fria val än vad vi egentligen vill tro...

    SvaraRadera