onsdag 8 april 2009

Nu har omvärlden fattat!(?)

Att det är elevdatorer som gäller i framtiden. Att det kanske tom är elevdatorer som skall rädda branchen. Inte för att verka näsvis, men det hade ju vissa av oss listat ut för ett rätt bra tag sedan.  IDG skriver i alla fall om den kommande miljardmarknad som elevdatorn utgör. Vissa återförsäljare har fattat galoppen och specialicerad sig med försäljning mot skolor. Själv kommer jag att få testa en lenovo S10 som ett av företagen har som huvudalternativ. En netbook alltså. Man skriver på it24 att marknaden kan vara värd 4 miljarder per år. En siffra som om jag får rätt är lite i överkant. Visst kommer många företag att vilja sälja in dyra försäkringar och kanske överprisade datorer, men till slut kommer någon att hitta en variant på dator som är billig, tålbar och som inte behöver några dyra garantier.  Räkna med ett totalpris på 5000 på tre år, multiplicerat med en halv miljon elever. Det ger, om min inbyggda miniräknare ger mig rätt, 2,5 Miljared kronor, som skall slås ut på tre år. Låt oss avrunda till en miljard om året. Det är inte fyra miljarder, men inte heller småpotatis. Nu verkar det iofs som om den halva miljon elever som IDG räknat på är de som idag inte har en dator. Vilket alltså förklarar den höga ingångssiffran. 

Man skriver vidare i artikeln att marknaden är enorm och att aktörerna känner till det. För vissa verkar det uppvaknadnet iofs ha kommit lite för sent. Acer är inte direkt med på tåget vad det gäller hållbarhet och service på sina datorer, eller är vi på vår skola helt enkelt en för liten kund?

Passar på att flagga för min uppdatering av skoldatorer-sidan. Har börjat lista datorer. Just nu finns där Lenovo s10 Ideapad, med sin snabbstartsfunktion,  Gigabyte T1028 och Samsung NC20

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar