Vision 2015

UtgångspunktÅr 2015 har alla elever all världens information i sin ficka. Eller ännu närmre...


Vilka möjligheter och vilket ansvar ger detta oss som skola?

Hur kommer skolan att se ut år 2015 ur ett IKT-perspektiv? Här kommer jag att skriva ned mina visioner, tankar och idéer kring ett eller ett par tänkbara framtidscenarier. Med tid och praktisk erfarenhet kommer denna vision naturligtvis att förändras, böjas och bändas. Någon gång ibland kommer jag att skriva inlägg under kategorin vision 2015. Följ med - och du kommer att se hur verklighet och vision att flätas samman för att i slutändan - 2015 smälta samman.

Vill du dela med dig av din vision, eller kommentera min? Skriv ett inlägg nedan, eller maila till: datorniskolan@gmail.com. Läs gärna inlägget - Var med och dela med dig!
Mattias, juli 200821 foundation


http://www.21foundation.com/

Titta på filmen. Tänkvärt...

Framtidens skoldator


- 14 juli 2008

Skrev ett inlägg om en norsk distribution av Linux specialdesignad för skolan. När kommer en sådan på svenska? Vad kommer framtidens elevdatorer att ha för OS? Kommer kanske operativsystemet att ligga på nätet? Att mer och mer av datorns funktioner ligger på nätet borde rimligen få ned effektförbrukningen i datorn. Att batteritiden för framtidens datorer kommer att gå upp är ganska säkert. Hur mycket ett batteri kan lagra är dock inte obegränsad. Kanske kommer vi att ha bränsleceller i framtidens bärbara? Det kommer nog att vara mer effektivt att få ned datorernas energiförbrukning.

Troligen har datorn touch-fuktion. Kanske även tangentbordet fungerar som skärm. Storleken - den har betydelse. Visst vill vi kunna få ned datorn i fickan. Visst vill vi alla kunna sitta runt ett bord tillsammans med våra datorer, utan att datorn skärmar av oss från varandra och utvecklar en värme som gör rummet kvavt inom en timme. Kommer kanske tangentbordet att vara virtuellt? Kanske är det utvikbart? Kommer den att ha tablet-pc funktion? Att den kommer att ha någon form av SSD-lagring verkar i det närmaste självklart. Vilket förhållande kommer elevens dator att ha till elevens mobiltelefon? Kommer de att vara samma pryl? Funderar vidare...

15 miljarder enheter anslutna till nätet 2015 - skriver techworld den 22 augusti. Det betyder med stor sannolikhet att ca 5-10 enheter per västerlänning är anslutna till nätet. Ligger helt i linje med vad jag ser framför mig.

Kom gärna med synpunkter