onsdag 8 juli 2009

Tar google över skolvärlden?

Google riktar nu in sig på netbook-marknaden när man senare under året kommer att färdigställa sitt operativsystem Google-Chrome.  Namnet tar man i från sin nyligen släppta browser, och tanken bakom opertivsystemet är då föga förvånande att det mesta av arbetet skall göras på nätet, i molnet, samt att datorn som härbärgerar Chrome OS skall bli snabbare än snabb när det gäller uppstart och att gå ner i vila. Detta låter som mumma för någon som vet hur en dator i skolmiljö bör fungera. Förhoppningen från min sida är samtidigt att strömförbrukningen går ner rejält, samtidig som det kommer att gå att installera vissa program, typ skype och... ja, vad behöver man egentligen? Kanske open-office. Kanske inte. Google meddelar nämligen att mycket håller på att hända med google-docs och de andra google-tjänsterna.

[caption id="" align="alignleft" width="262" caption="Googles tjänster växer och växer"][/caption]

Exempelvis så testar man redan en script-funktion som gör det enklare för administratören att skräddarsy funktioner just för användarnas domän, i exempelvis google-apps.  Kanske kommer detta att göra att eleverna nu till fullo kan och vågar ge sig in i molnet när de skriver sina arbeten, utan att i någon del av arbetet behöva spara sina arbeten lokalt och editera med exempelvis open-office.

En par sista fråga man ställer sig som representant för skolvärlden :
Hur mycket billigare blir en dator med Chrome jämfört med Windows7?

Vågar man som IT-koordinator testa en Chrome Netbook redan nästa höst?

När kommer man att fixa till funktioner som att dela dokument med vissa grupper på ett enkelt sätt, att göra portfolios där olika fält i dokumentet enbart kan editeras av läraren?

Det finns lite att jobba på för google innan man på allvar kan ta över skolvärden. Men den dagen kanske kommer. Blir det en del av min vision 2015? Eller är det en utopi? Eller kanske en dystopi?

Länkar:

Chrome OS i DN. SvD om detsamma. Metroteknik. Googles egen blogg om Chrome OS. E24.