onsdag 30 september 2009

Erfarenheter från 1-till-1 i Umeå

I Umeå har nu alla gymnasieelever och lärare jobbat i ett år med en dator per elev. Satsningen kan följas på Umeå-Live där elever och lärare bloggat under året som gått, under det välsmakande bloggnamnet "Datorn i Skolan"...

Datorn ifråga som eleverna utrustats med är en MaC. Trodde jag i vilket fall. Men det visar sig vid närmare undersökningar vara en Lenovo. Kanske är det så att man första året körde med MaC för att sedan gå över till Lenovo. Om någon som läser detta vet får ni gärna lägga en kommentar. Intressant skulle i så fall även vara att höra varför man bytte märke.

Vad är det då som verkar vara genomgående i lärarnas och elevernas kommentarer? Observera att kommentarerna fälldes under en period av några veckor efter att de började användas. Det hade varit intressant att veta vad man tycker nu. Ett år senare. Npväl, det som är negativt är framförallt att datorn anses vara stor och tung: "Minst ett kilo för mycket" tyckte en elev att den vägde. Det positiva är inte helt oväntat att man trots allt kan få med sig information och arbeten var man än är. Från lärarnas sida hittar man bland annat ett intressant blogginlägg om den ständiga frågan kring inlämningsdatum och hur man kan hantera det i den digitala världen. I det här fallet i "Fronter".

För övrigt är det värt att notera att man har satsat rätt mycket krut på en handbok för datoranvändandet i skolan. I handboken hittar du bland annat små tips och filmer. Här nedan hittar du en liten film om vikten av ergonomi.

2 kommentarer:

  1. Av blogginläggen att döma så fick de PC förra hösten. Scenariot då är att de antingen bytt PC från förra läsåret till i år och alternativt från PC till Mac.

    SvaraRadera
  2. Det här är min favorit från handboken: http://www.youtube.com/watch?v=JJx72DKvz2E&feature=player_embedded

    SvaraRadera