Nu var TeachMeet avklarat och vi arrangörer kan slappna av. Framförallt Pelle Falk har nog haft en och annan orolig natt innan han nu kan andas ut. Min roll var nog lite enklare.
Hela TeachMeet 2009 på skolforum spelades in och du kan hitta det här. Vill du se mitt bidrag (förutom att jag syns på podiet mest hela tiden oroandes över att min halvpensionerade dator skall lägga av) så kan du hoppa till film nummer två (3:00 in i filmen) som du hittar här.
Lite uppsnappade kommentarer i bloggosfären kring teachmeet.
Behöver man göra backup av sina google-documents? Är de inte säkra om de ligger på googles servrar? Kan man lita på google?
Intressanta frågor. Utan klara svar. Min inställning är att mina dokument är säkrare på googles servrar jämfört med på min dator. Det betyder inte att det är en dum idé att minska (den iofs redan låga) risken att dokumenten försvinner genom att spara dem i ett separat medium på en separat plats.
Det första du bör göra är att använda google-gears, som redan finns installerat i Google-chrome och som finns som extension till firefox. Tillåt sedan Google-gears göra backup av dina dokument. Detta gör att du i princip har en krypterad kopia av dina dokument på din hårddisk.
För att känna dig ännu säkrare kan du använda ett externt program för att rent fysiskt göra en kopia, dvs ladda ner dokumenten i word/xls/ppt-format på exempelvis ett usb-minne. Har du ett fåtal dokument kan du göra det för hand inifrån Google-docs, men har du, som jag, flera hundra dokument så blir det lätt lite långtråkigt och du bör ta hjälp av ett externt progran. Hur du gör detta beskriver jag i filmen nedan. Observera att PDF-filer inte laddas ner. Hemsidan där du hittar programmet är: http://gs.fhtino.it/gdocbackup. Programmet fungerar bra även för att ladda ner dina dokument om de ligger på en Google-apps server.
Nu kan man dela hela foldrar med andra i Google-docs. En funktion som vissa efterfrågat och som säkert kan komma till nytta, exempelvis om du delar en folder med en hel klass så antar jag att det bara är att lägga det dokumentet i foldern, så dyker det upp hos alla eleverna. Men det återstår att testas. Google lanserade flera nyheter i Google-docs nyligen. Dessa hittar du här.
En bekant som arbetar på Trelleborgs Allehanda tipsade mig om en pågående debatt gällande böcker kontra datorer i skolan. Diskussionen är intressant att följa och jag delar den gärna med er här.
"Vari ligger vinsten med att skicka trettio tonåringar ut i cyberrymden för att ta reda på något som en lärare, med eller utan stöd av lärobok, under ordnade former kan redogöra för omedelbart? En normalskicklig pedagog förmår att på fyrtio minuter få trettio niondeklassare att förstå bakgrunden till det andra världs krigets utbrott."
Att debattören inte själv kan svara på frågan han ställer säger rätt mycket om inställningen bland vissa politiker när det gäller att faktiskt ta reda på fakta i fallet (i det här fallet läsa på lite om modern pedagogik och hur den utvecklats) kontra att gå på den ideologiska eller vanemässiga magkänslan.
Nu har Google släppt Google Wave till ca 100 000 användare. Som sandboxanvändare får man dela med sig av några invites. Jag har några kvar. Blir du först med att skriva din email som kommentar till denna post så får du en invite. Bland resterande som skriver sin email kommer jag att lotta ut en invite nu på fredag. Good luck!
På dela ställdes frågan hur man i google docs kan dela ett dokument med skrivrättigheter med hela världen. Jag fick för mig att det skulle ha gått förut, men hade inte sett denna möjlighet på ett tag. Tog för mig att undersöka saken. I filmen här nedan ser du hur det går till.