Nu har vi använt oss av Acer Aspire One i snart ett läsår. Det har fungerat bra. Förutom på en punkt. Skärmarna är för ömtåliga. Vad värre är är att inte Acer medger att det kan ligga fabrikationsfel i bakgrunden utan skickar frågan vidare till försäkringsbolaget, som villigt skickar tillbaka frågan till Acer.
Slutsater och lärdomar: Inte mer Acer, inga mer försäkringar - det blir billigare utan.
Jakten kan börjaVilken modell blir det till hösten? Har du några tips? Jag kommer att lägga upp en ny undersida på denna blog som helt handlar om de nya modeller som kan komma att bli aktuella. Målet är att vi skall komma till beslut och kunna beställa datorerna innan sommaren. Har du själv testat en modell nyligen och tror den skulle passa? Lägg en kommentar här eller på den undersida som snart ligger uppe. Du kan även maila till datorninskolan [at] gmail.com.
[caption id="" align="aligncenter" width="326" caption="En framtida modell av skoldator kanske?"]

[/caption]
Apple fortfarande för dyrt?Även om Apple eventuellt
släpper en netbook inom kort så är frågan om den inte fortfarande kommer att vara för dyr för vårt sätt att tänka och vår budget. På samma sätt är det frågan om intresset för en
ny typ av processor svalnar i takt med att priset går upp.
Skärmfrågan i fokusDen glasartade skärmen hos Acer Aspire One visar sig, troligen i kombination med ett rätt orobust bakstycke, inte vara något för oss som skola, där datorerna flyttas ut från kylan, in i värmen, flera gånger om dagen. Värmespänningar i kombination med ett inte alltid fungerande vänteläge gör att skärmen helt enkelt spricker. En ny dator bör ha en annan skärmmodell. Kanske får vi gå ifrån den höglansiga modellen till den mer matta, men mindre glasartade, varianten.
Visst hade det varit önskvärt och trevligt om det redan till hösten hade gått att få en modell med touch-funktion. Men jag är så här i initialskedet tveksam till om det hinner komma en tillräckligt prisvärd modell.
Batteritiden förlängsEtt krav på den nya modellen är att den har uppåt 5-6 timmars batteritid. Även om vi inte haft några direkta olyckor med sladdar och söndersprungna datorer så vore det inte minst praktiskt att kunna använda datorn hela skoldagen, och kanske även på bussen eller tåget hem.
MSI-Wind kommer med en ny variant med en batteritid som utlovar mer än så. Frågan är dock var priset landar...
OperativsystemsfråganHänger fortfarande lite i luften. Nätverket borde nu inte vara något problem om vi satsar på Linux. Kanske kommer det att bli
Android på nästa version av elevdator?
Twitter-versat förespråkar Windows 7 på Acer Aspire One, men det hinner inte släppas och skulle nog kosta lite väl mycket.
Storleken har betydelseAtt storleken kring 9-10 tum är idealisk för skolans värld känns fastslaget. Kommer någon på en fungerande mindre lösning så är det förstås välkommet. Större varianter tar plats, kräver energi och är allmännt otympliga att bära med sig mellan lektionssalarna. På
IDG skriver man om en ny variant med 12 tums skärm som jag därför undrar om det kommer att kunna vara någonting för oss.
Att 3G eller inte 3G......det är frågan. Troligen blir svaret inte, även till hösten. Kanske någon kedja kan ställa upp med ett bra avtal? Att bredda bandet på skolan kostar även det, något man bör tänka på eftersom det faktiskt skulle bidra med en minskad kostnad om man beställer en dator med 3G och abonnemang.
HårddiskVisst hade det varit bättre med ca 20 Gb minneskort jämfört med en standard 100 Gb hårddisk. Inte för att vi har haft problem med datorernas hårddisk, ännu...
Andra relevanta artiklar:
m3Läs även andra bloggares åsikter om
netbook,
IKT,
MSI-Wind,
Asus EEEpc,
skoldator,
ElevdatorBildkälla: http://www.browse.net