måndag 17 november 2008

Nytt nätverk och google-docs

Ny bandbredd

Nu har vi åtminstone dubbelt så snabbt bredband. Få se om det räcker för att bli av med de problem som vi haft. Eventuellt är det även begränsningar i hårdvaran, som de trådlösa åtkomstpunkterna och antalet datorer som ansluter till dessa. 

Hur fungerar det att arbeta med google-docs tillsammans med eleverna?

En av frågeställningarna vi har är hur det fungerar för eleverna att lämna in uppgifter via google-docs, hur det fungerar om samma uppgifter skall skickas till urkund, för plagieringskontroll, samt hur man löser feedback-frågan. Vill man rätta allt och sedan publicera sina kommentar till alla på en gång råkar man på problem eftersom ändringar i ett dokument publiceras direkt. 

Efter att ha använt google-docs för inlämning ett par gånger verkar ca 70% av eleverna lyckas skriva sitt arbete och dela med sig av det till den lärare som skall kommentera arbetet inom den utatta tiden. Huruvida detta är mycket eller lite är en bra fråga. Normalt så brukar alltid några missa sin dead-line. I det här fallet hade iaf något fler lyckats skicka sitt arbete via urkund. Förhoppningsvis har färre elever problem med google-docs i nästa omgång. Tilläggas kan att dessa 70% procent baseras på en klass som inte har en dator per elev.

En annan lärdom gällande google-docs är att den ursprungliga modellen för namngivning av dokument inte var speciellt smart. Att namnge dokument efter modellen KLASS_KURS_UPPGIFT_ELEVNAMN fungerade inte så bra, eftersom de olika delarna i denna namnsträng inte blir sökbara inifrån google-docs. Bättre är att utelämna _ tecknen och istället använda sig av modellen: KLASS KURS UPPGIFT ELEVNAMN.

Använda kalkylbladen i google - min kollega rapporterar följande frågor

  1. Behöver snabb lina - annars laggar det i beräkningarna

  2. Det går inte att länka till ett kalkylblad från ett text-doc i google-docs

  3. Det går inte att skala om fönsterstorleken - svårt att arbeta med på en netbook med upplösning 

  4. Diagramen går inte att klistra in direkt i ett textdokument.


Skall dubbelkolla detta, men om det är någon som känner igen problemen och har hittat en lösning får ni gärna posta den här.

1 kommentar:

  1. Apropå att jobba med Docs och ge feedback så kan det här kanske vara av intresse (har inte hunnit kolla igenom ordentligt själv):
    http://tbarrett.edublogs.org/2008/06/29/marking-work-in-google-docs/

    SvaraRadera