måndag 23 mars 2009

Dags att fundera på nästa läsårs modell

Nu har vi använt oss av Acer Aspire One i snart ett läsår. Det har fungerat bra. Förutom på en punkt. Skärmarna är för ömtåliga. Vad värre är är att inte Acer medger att det kan ligga fabrikationsfel i bakgrunden utan skickar frågan vidare till försäkringsbolaget, som villigt skickar tillbaka frågan till Acer.

Slutsater och lärdomar: Inte mer Acer, inga mer försäkringar - det blir billigare utan.

Jakten kan börja

Vilken modell blir det till hösten? Har du några tips? Jag kommer att lägga upp en ny undersida på denna blog som helt handlar om de nya modeller som kan komma att bli aktuella. Målet är att vi skall komma till beslut och kunna beställa datorerna innan sommaren. Har du själv testat en modell nyligen och tror den skulle passa? Lägg en kommentar här eller på den undersida som snart ligger uppe. Du kan även maila till datorninskolan [at] gmail.com. 

 

[caption id="" align="aligncenter" width="326" caption="En framtida modell av skoldator kanske?"]En framtida modell av skoldator kanske?[/caption]

Apple fortfarande för dyrt?

Även om Apple eventuellt släpper en netbook inom kort så är frågan om den inte fortfarande kommer att vara för dyr för vårt sätt att tänka och vår budget. På samma sätt är det frågan om intresset för en ny typ av processor svalnar i takt med att priset går upp. 

Skärmfrågan i fokus

Den glasartade skärmen hos Acer Aspire One visar sig, troligen i kombination med ett rätt orobust bakstycke, inte vara något för oss som skola, där datorerna flyttas ut från kylan, in i värmen, flera gånger om dagen. Värmespänningar i kombination med ett inte alltid fungerande vänteläge gör att skärmen helt enkelt spricker.  En ny dator bör ha en annan skärmmodell. Kanske får vi gå ifrån den höglansiga modellen till den mer matta, men mindre glasartade, varianten.

Visst hade det varit önskvärt och trevligt om det redan till hösten hade gått att få en modell med touch-funktion. Men jag är så här i initialskedet tveksam till om det hinner komma en tillräckligt prisvärd modell.

Batteritiden förlängs

Ett krav på den nya modellen är att den har uppåt 5-6 timmars batteritid. Även om vi inte haft några direkta olyckor med sladdar och söndersprungna datorer så vore det inte minst praktiskt att kunna använda datorn hela skoldagen, och kanske även på bussen eller tåget hem. MSI-Wind kommer med en ny variant med en batteritid som utlovar mer än så. Frågan är dock var priset landar...

Operativsystemsfrågan

Hänger fortfarande lite i luften. Nätverket borde nu inte vara något problem om vi satsar på Linux. Kanske kommer det att bli Android på nästa version av elevdator? Twitter-versat förespråkar Windows 7 på Acer Aspire One, men det hinner inte släppas och skulle nog kosta lite väl mycket.

Storleken har betydelse

Att storleken kring 9-10 tum är idealisk för skolans värld känns fastslaget. Kommer någon på en fungerande mindre lösning så är det förstås välkommet. Större varianter tar plats, kräver energi och är allmännt otympliga att bära med sig mellan lektionssalarna. På IDG skriver man om en ny variant med 12 tums skärm som jag därför undrar om det kommer att kunna vara någonting för oss. 

Att 3G eller inte 3G...

...det är frågan. Troligen blir svaret inte, även till hösten. Kanske någon kedja kan ställa upp med ett bra avtal? Att bredda bandet på skolan kostar även det, något man bör tänka på eftersom det faktiskt skulle bidra med en minskad kostnad om man beställer en dator med 3G och abonnemang. 

Hårddisk

Visst hade det varit bättre med ca 20 Gb minneskort jämfört med en standard 100 Gb hårddisk. Inte för att vi har haft problem med datorernas hårddisk, ännu...  

Andra relevanta artiklar: m3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bildkälla: http://www.browse.net

3 kommentarer:

 1. Bästa videogenomgången på Lenovo S10 jag har sett så här långt (den kommer att levereras med 6-cell batteri?):
  http://www.youtube.com/watch?v=4OM0ug8quUQ

  SvaraRadera
 2. Jag har mest positiva saker att säga om min tid med AcerAspireOne (WinXP) förutom en otroligt irriterande sak som har ställt till det ordentligt för mig mer än en gång: datorn går inte pålitligt i vänte- eller viloläge och är man inte extremt noga, blir resultatet att den kör slut på batteriet och blir riktigt obehagligt varm under tiden. Många andra har tydligen råkat ut för samma sak och Acer (svenska) support verkar helt handfallen inför detta.

  Till slut vände jag mig till aspireoneuser.com och sökte möjliga lösningar på deras forum. Hittade en variant som innebär redigering av Windows-registret; inte så kul med andra ord men bestämde mig ändå att testa. Resultat? I alla fall tills vidare fungerar min A1 som den skall och somnar gott när det är läge. Direktlänk till forumtråden här:
  http://www.aspireoneuser.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=2912&p=72157&hilit=hibernation+problem#p72157

  Man måste vara medveten om att nästan vad som helst kan hända när man pillar i registret. Se till att du har back-up på allt om du bestämmer dig att testa!

  Det är verkligen synd att Acer inte har bättre koll på sin support i Sverige. Jag har fått helt felaktiga instruktioner därifrån, exempelvis när jag skulle uppdatera BIOS i datorn.

  SvaraRadera
 3. [...] Vad utmärker en bra ”1 till 1″-dator? Johannes Hedbergsgymnaiset i Helsingborg delar med sig av sina erfarenheter. [...]

  SvaraRadera