torsdag 2 oktober 2008

Nu har datorerna kommit

Endast lite pappersarbete skiljer eleverna från att få ut sina Acer Aspire One. I nästa vecka smäller det. Då vill det till att nätverket hunnit uppgraderas. Det skall bli spännande att se hur långt batteritiden kommer att räcka, hur nätverket reagerar, hur man kan få eleverna att låta bli att använda sina nätverkssladdar (avskyr sladdar!) och hur mycket eleverna faktiskt kommer att använda sina datorer. Avtalet som eleverna skriver på är klart och trots vissa detaljer som nog får korrigeras i efterhand så ger det rätt klara direktiv om vad eleverna får och inte får göra. Att batteritiden inte kommer att räcka till skolarbetet om eleverna spenderar alla raster med att uppdatera facebook, det är solklart redan nu.

Idag såg jag en äldre elev med en Asus EEEpc 904HD. En annan elev har köpt sig en Asus EEEpc 901. De verkar bägge nöjda. Framförallt batteritiden på Asus EEEpc 901 är uppskattad. Stänger man av nätverket så räcker det upp till 50% längre (7-8h). Vi får lära av detta och installera google-gears så att eleverna vid längre skrivsessioner med egna dokument (ej kollaborativa projekt) kan arbeta offline. Skall nog testa och klocka Acer Aspire One utan nätverk i helgen.

Skall bli spännande att se när någon av de äldre eleverna (som inte får var sin dator i nästa vecka...) dyker upp med någon Elonex Webbook. Ser att man från IDG var på ThePhone House pressträff som även författaren till denna blogg var inbjuden till. Ett pris på 3300:- för en Windows-maskin med 10'2 skärm är faktiskt rätt konkurrenskraftigt. Tidigare har man på IDG skrivit om att minidatorn blir årets julklapp, samt att tillbehören blir en allt viktigare del för försäljarna när marginalerna på de små datorerna är minimala.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

 1. jon söderkvist2 oktober 2008 22:35

  7-8 timmar är 3 till 4 gånger längre tid än vad min AAO A-110 gör nu. Batteritiden är nere på 2 timmar och 15 minuter. Jag har haft den sedan 4 augusti men det var inte mycket mera batteritid när jag tog ur den ur kartongen heller. Men är det som du säger att försäljarna har börjat få upp ögonen för tillbehör så dyker det säkert upp batterier att köpa snart.

  SvaraRadera
 2. Jo Jon, det stämmer. Med 50% mer så menar jag i min text att man ur 901 får ur 50% mer än om man har nätverket på, vilket även borde gälla för AAO.

  SvaraRadera
 3. [...] dessa i det dagliga skolarbetet bland annat med hjälp av googles programvaror. Nu äntligen så har datorerna kommit till eleverna. Det ska bli mycket intressant läsning att se hur det fungerar att använda [...]

  SvaraRadera