tisdag 31 mars 2009

Youtube startar utbildningsportal

Youtube har precis öppnat Youtube-Edu. Verkar lovande. De har väl snott tanken från min ning, http://learnphysics.ning.com  :)

En annan intressant nystartad portal är http://academicearth.org

Jag fiskade upp dessa länkar från PellePedagog via dess twitter-feed.

måndag 30 mars 2009

Vem hanterar in- och utlämnandet?

Det är en bra fråga. När det blir problem med en dator så måste den, som vi nu har det, in till vår lokale it-tekniker, för att sedan eventuellt skeppas vidare för service eller reparation. Just nu har jag X-antal datorer på mitt skrivbord. Någon har lämnat in utan sladd, och någon gammal elevs dator ligger där också, samtidigt som jag tror jag har ett par datorer som inte ännu lämnats ut. Det blir inte så lätt att administrera. Är det för lätt att lämna in sin dator och få den fixad? Borde kanske jag tas bort ur processen? Jag är bara projektledare och har inte hand om hårdvaran på det sättet. Tror inte ens det ingår i min projektbeskrivning...

Nästa år blir det dubbelt så många datorer. Vi får nog tänka om, eller åtminstone skaffa mig ett nytt skrivbord med låsbara utrymmet.

På samma sätt är det gällande det pappersarbete som kommer med en felanmälan. Skall den verkligen gå via mig?

tisdag 24 mars 2009

Snart dags för Framtidens lärande

Framtidens lärande - Konferensen i Nacka strand börjar närma sig. Det verkar lovande. Som vanligt blir det nog de informella mötena och nätverkandet som blir den riktiga kryddan.

Varför framtidens lärande? Varför intressera sig för ny teknik och hur den kommer att påverka ut- och inlärning? Ett sätt att motivera satsningar inom detta område är att göra som Brett Moller gör i denna lilla film. Med hjälp av skrämselpropaganda. Det är väl gott så, och säkert berättigat, men det är inte det som motiverar mig. Min motivation är att lärande är berikande i sig, och att det är extra kul med lärande med hjälp av ny teknik. 

Vill passa på att tipsa om Stefan Pålssons texter i ämnet. Du hittar dem här. Bland annat handlar det om A 21st Century Education, en liten filmserie om modern teknik inom utbildningsväsendet. 

Idg ringde man från ett IT-företag i Stockholm (Hej på er om ni läser det här :). Kommer nog att få testa en Lenovo S10 Ideapad som lär landa under 4000:-. Kanske ett alternativ till hösten?

Problem med google-docs

Hur delar man ett dokument med en mailinglista? Det verkar inte fungera till 100%. Jag har skapat mailinglistor för olika klasser, men när mina kollegor försöker dela dokument till personerna på dessa listor så fungerar det inte. Det behöver lösas!

måndag 23 mars 2009

Dags att fundera på nästa läsårs modell

Nu har vi använt oss av Acer Aspire One i snart ett läsår. Det har fungerat bra. Förutom på en punkt. Skärmarna är för ömtåliga. Vad värre är är att inte Acer medger att det kan ligga fabrikationsfel i bakgrunden utan skickar frågan vidare till försäkringsbolaget, som villigt skickar tillbaka frågan till Acer.

Slutsater och lärdomar: Inte mer Acer, inga mer försäkringar - det blir billigare utan.

Jakten kan börja

Vilken modell blir det till hösten? Har du några tips? Jag kommer att lägga upp en ny undersida på denna blog som helt handlar om de nya modeller som kan komma att bli aktuella. Målet är att vi skall komma till beslut och kunna beställa datorerna innan sommaren. Har du själv testat en modell nyligen och tror den skulle passa? Lägg en kommentar här eller på den undersida som snart ligger uppe. Du kan även maila till datorninskolan [at] gmail.com. 

 

[caption id="" align="aligncenter" width="326" caption="En framtida modell av skoldator kanske?"]En framtida modell av skoldator kanske?[/caption]

Apple fortfarande för dyrt?

Även om Apple eventuellt släpper en netbook inom kort så är frågan om den inte fortfarande kommer att vara för dyr för vårt sätt att tänka och vår budget. På samma sätt är det frågan om intresset för en ny typ av processor svalnar i takt med att priset går upp. 

Skärmfrågan i fokus

Den glasartade skärmen hos Acer Aspire One visar sig, troligen i kombination med ett rätt orobust bakstycke, inte vara något för oss som skola, där datorerna flyttas ut från kylan, in i värmen, flera gånger om dagen. Värmespänningar i kombination med ett inte alltid fungerande vänteläge gör att skärmen helt enkelt spricker.  En ny dator bör ha en annan skärmmodell. Kanske får vi gå ifrån den höglansiga modellen till den mer matta, men mindre glasartade, varianten.

Visst hade det varit önskvärt och trevligt om det redan till hösten hade gått att få en modell med touch-funktion. Men jag är så här i initialskedet tveksam till om det hinner komma en tillräckligt prisvärd modell.

Batteritiden förlängs

Ett krav på den nya modellen är att den har uppåt 5-6 timmars batteritid. Även om vi inte haft några direkta olyckor med sladdar och söndersprungna datorer så vore det inte minst praktiskt att kunna använda datorn hela skoldagen, och kanske även på bussen eller tåget hem. MSI-Wind kommer med en ny variant med en batteritid som utlovar mer än så. Frågan är dock var priset landar...

Operativsystemsfrågan

Hänger fortfarande lite i luften. Nätverket borde nu inte vara något problem om vi satsar på Linux. Kanske kommer det att bli Android på nästa version av elevdator? Twitter-versat förespråkar Windows 7 på Acer Aspire One, men det hinner inte släppas och skulle nog kosta lite väl mycket.

Storleken har betydelse

Att storleken kring 9-10 tum är idealisk för skolans värld känns fastslaget. Kommer någon på en fungerande mindre lösning så är det förstås välkommet. Större varianter tar plats, kräver energi och är allmännt otympliga att bära med sig mellan lektionssalarna. På IDG skriver man om en ny variant med 12 tums skärm som jag därför undrar om det kommer att kunna vara någonting för oss. 

Att 3G eller inte 3G...

...det är frågan. Troligen blir svaret inte, även till hösten. Kanske någon kedja kan ställa upp med ett bra avtal? Att bredda bandet på skolan kostar även det, något man bör tänka på eftersom det faktiskt skulle bidra med en minskad kostnad om man beställer en dator med 3G och abonnemang. 

Hårddisk

Visst hade det varit bättre med ca 20 Gb minneskort jämfört med en standard 100 Gb hårddisk. Inte för att vi har haft problem med datorernas hårddisk, ännu...  

Andra relevanta artiklar: m3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bildkälla: http://www.browse.net

söndag 15 mars 2009

iTunes University - bättre än "the real thing"?

iTunes University har nu lanserat samarbete även i Sverige. Enkelt uttryckt är iTunes U ett sätt för lärare att administrera och lägga upp föreläsningar, podcasts-vodcasts och annat material som studenterna lätt kan komma åt och ladda ner till exempelvis sin iPod eller iPhone. Troligen kommer även gymnasieskolor och liknande att kunna få tillgång till tjänsten. Redan i dag kan du dock som lärare skapa en podcast och lägga upp så den blir tillgänglig för världen. Detta kräver dock att du fixar serverutrymme för filerna själv.iTunes U

New Scientist publicerar  en artikel gällande forskning som pekar på att denna typ av undervisning, där föreläsnignarna kompletteras med online-material, är mer effektiva i termer av inlärning och testresultat. Undersökningen visar till och med att de som laddar ner föreläsningen och inte går på föreläsnignarna klarar sig bättre än de som följer föreläsningarna på plats. Hur dessa resultat skall tolkas i termer av vad som är den verkliga underliggande orsaken är en intressant fråga.

Har själv införskaffat en iPod Touch för att kunna hänga med i svängarna.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

lördag 14 mars 2009

Försäkringstango

De Acer Aspire One som på mystiskt vis fått sina skärmar spräckta är uppe i rätten. I princip. Försäkringsbolaget (vi har skaffat försäkringar till datorerna) skyller på Acer och kräver att Acer skall "upp till bevis" att de inte har något garantiansvar. Acer å sin sida frånsäger sig allt garantiansvar för den dåliga kvaliteten på sina skärmar. 

Konstigt nog verkar det bli billigare, lättare och mindre tidskrävande att inte köpa några garantier eller försäkringar.

En sak är säker - aldrig mer Acer.

tisdag 10 mars 2009

Program för att göra näringsväv

Har du slitit ditt hår för att få till en snygg näringsväv i Word? Kolla upp: http://cmap.ihmc.us/download/ . Detta program är testat på elever, är enkelt att använda och passar utmärkt för just detta ändamål, och även för att göra tankekartor, om du vill styra lite mer i detalj var "blobbarna" hamnar och relationen mellan olika blobbar.

tisdag 3 mars 2009

Elevutvärdering av google-dokumenten

I förra posten handlade det om hur många dokument på google-docs eleverna kan hantera inom Problembaserat Lärande, vilka dessa bör vara och vad som bör stå i respektive dokument. Följande är resultatet av en snabb utvärdering av de dokument vi tidigare använt. I förra inlägget presenterades de nya dokument vi bestämt oss för att jobba med.



Muntlig utvärdering

Min lärlogg - hur många har använt kontinuerligt använt dokumentet?

Svar: 8/40 st.

De som inte använt, har de testat? 

Testat - men har inte fortsatt: 29/32

Inte testat: 3

Varför fortsatte ni inte att använda det? Varför använde ni inte den?

Alla hade samma fakta, dvs oödigt, för litet utrymme att skriva, bättre med ett dokument på nahum, problem med internet - blev inte att man gjorde det hemma, upplägget - bort med lektion, bättre bara med inlärningsmål, passade inte med problemet - hade fungerat bättre med miljöproblemet.

Ni som användet det - vad var bra?

Bra? Jättebra, visste var man hade det, inte massa lösblad, länkar kan skrivas in, titta på andras, bra sammanfattning av det man lär sig

Bakgrundsinformation: Det dokument som utvärderats delades ut första lektionspasset under föregående inlärningsperiod. Sedan har inte eleverna "pushats" att använda dokumentet av någon lärare. Den relativt låga siffran av de som använt dokumentet är därför inte enormt överaskande.