fredag 15 augusti 2008

Har storkjedjorna fått kalla fötter?

Uppdatering 18 augusti

Mycket av det jag skrev i det ursprungliga inlägget nedan kan vi nog ta med en nypa salt. SIBA kommer att ta in Asus EEEpc 901, MediaMarkt och ONOFF har Acer Aspire One i butik och MediaMaarkt kommer att ta in Asus EEEpc 901. Hur det är med Elgiganten vet jag dock inte ännu. Nu är ju inte Webhallen någon storkjedja, men de kommer i alla fall att saluföra MSI Wind. Läs mer här.

Ursprungligt inlägg...

Nu baserar jag inte detta på någon direkt stor statistik över de olika stormarknadernas försäljningssiffror eller framtidsplaner, men efter att ha kollad runt på Elgiganten, SIBA och MediaMarkt så är överskriftens fråga berättigad. På min lokala Mediamarktbutik, som enligt sin egen inköpsansvarig för några veckor sedan skulle få in Acer Aspire One och Fujitsus nya netbook-variant, så säger man i dag att man "troligen inte kommer att få in" dessa modeller, eller några andra netbooks för den delen. På Elgiganten så var uttalandet mer klart: "den modell vi hade inne sålde inte så bra, så vi kommer inte att ta in några andra modeller". Man hänvisar då till Asus EEEpc 701, som man, efter mina beräkningar inte kan ha haft inne i butiken mer än någon vecka. Har man kanske lite dåligt tålamod? Dålig timing? Är det kanske bortförklaringar för att man inte lyckats få leveranser av de nu lite mer relevanta modellerna? Eller är det kanske så att denna typ av datormodell säljer dåligt? Ett mer troligt svar är att kedjorna tjänar dåligt då marginalerna på en netbook inte ligger mycket över 100 SEK per dator. Om man därför väljer att avstå från att saluföra dessa modeller så är frågan om man inte missar ett tåg som ger inkörsportar till större kunder, typ skolor och företag som vill utrusta sina elever/anställda med ett väl fungerande arbetsredskap till en rimlig penning. Vi får se hur det går.

Att många av modellerna lider av förseningar har jag även om jag varit utomlands i någon vecka kunnat konstatera med hjälp av gmail-programmet till min mobil. Att Asus fortsätter att prångla ut nya variationer av sina variationer på modeller har jag noterat via IDG, som även rapporterat om problem med svenska varianten av Asus EEEpc 900 och att flera andra stora tillverkare på allvar ger sig in i netbook-leken. MSI lanserar en ny version av sin MSI Wind med längre batteritid. Frågan är som vanligt - när kommer den till Sverige? Kommer Asus EEEpc med sin tjänst att erbjuda förvaringsplats gratis på nätet att kunna kompensera för sitt högre pris (på de nyare modellerna) jämfört med de andra märken som förhoppningsvis snart kommer till Sverige? Har jag missat några viktiga nyheter så är du välkommen att skicka mig ett meddelande.

Kan inte låta bli att meddela att jag i slutet av Englandsbesöket strosade in på Sainsburys och traskade över en Medion Akoya mini. En liten MSI Wind-klon som jag inte kunde låta bli att köpa. Återkommer med en recension inom kort.

6 kommentarer:

 1. Hallå, på Elgiganten i Skövde finns Eee PC 900 att kolla på.

  SvaraRadera
 2. Det kan ju inte vara lönsamt att sälja en dator med 100:- vinst. Jag misstänker att support/garanti-frågor äter upp det mesta av marginalen. Sedan är jobbet för att sälja datorer till skolor eller företag oftast ganska påfrestande, med mängder av möten med banker, leverantörer, information och utbildning. Vore det så enkelt att någon gick in till en försäljare och sedan sade att de ville ha 500 datorer imorgon (vilket ger en vinst på 50 000 i det här fallet.. utan krav på ännu bättre pris?) så vore det en helt annan sak. Jag tror att det är mycket svårt att få dessa datorer lönsamma, även om man säljer till företag och skolor.

  SvaraRadera
 3. Jo, att 900 modellen finns ute, det är kanske inte så konstig. Men jag pratar om nästkommande generation typ Acer Aspire One och MSI-Wind, vilka skulle saluföras av ovan nämnda kedjor. Asus EEEpc 900 är inget för mig eller mina elever. Jag hoppas vi slipper använda den iaf.

  SvaraRadera
 4. Ska bli kul att recensionen på den

  SvaraRadera
 5. Jon Söderkvist17 augusti 2008 10:04

  Min uppfattning är iaf att folk är väldigt intresserad av dessa smidiga och små datorer. Jag har haft en Aspire One två veckor imorgon måndag och alla i min omgivning har gillat den. En polare ska nu sälja sin Zepto 15" till förmån för en netbook. Grannen (60 år) säger att han ska köpa en då hans gamla laptop nyligen gick sönder. Tanterna och tjejerna på gruppboendet där jag sommarjobbar har också uttryckt stort intresse. Ska bli intressant att komma tillbaka till plugget uppe i Luleå och se om fler där har hakat på netbook-tåget.

  SvaraRadera
 6. Är det någon som vet var man kan få tag på en utländsk 901:a, gillar ändå det amerikanska tangentbordet bättre, jag har försökt leta på olika sajter, men det verkar mest vara WinXP-modellen som säljs i England och USA, men det bästa skulle vara om man kunde få den från nåt annat EU-land och då ett som har ett amerikanskt tangentbord, som exempelvis Nederländerna. Är det någon som vet var man skall vända sig, hur man bär sig åt för att komma över en sån? vad det kostar?

  SvaraRadera