Visst har man tänk på det i flera år. Varför måste datorerna bli snabbare och med större kapacitet när allt man verkligen behöver - editera text, navigera på nätet och konsumera/streama multimedia redan fungerat sedan flera år tillbaka? Varför tar det snarare längre tid att starta upp en ny dator nu än det gjorde för några år sedan - trots att datorn har högre kapacitet? Varför har ingen tänkt på att göra en enklare dator, till lägre pris, med mindre strömförbrukning, mindre hårddisk (men större tillgång till material via nätet) och med mindre skal? Nu verkar den tidpunkt vara nådd då konsumenter och producenter faktiskt är mogna för ett steg tillbaka i "kvalitet" (hastighet och minne) för att samtidigt ta ett steg framåt i kvantitet och tillgänglighet. En dator per person - minst. I sverige och andra västländer, men i förlängningen även i tredje världen.
Det är en fråga om demokrati. Att enkelt kunna delta och ta del av information och samhällsdebatt. I skolan, på savannen, i djungeln, på fjället. Undrar hur det ser ut om några år? Kommer jag att kunna hålla fysikundervisning för en klass, eller enskilda elever på savannen i Sydafrika? Varför inte? Världen kommer att länkas samman. Mer, och på andra sätt än vi nu kan tänka oss.
IDG har hunnit i fatt lite i den senaste utvecklingen, exempelvis gällande Dell's planer, och man har testat Acer Aspire One, som sedan någon vecka funnits i svenska butiker. Man är försiktigt imponerad av skärm, dess litenhet och snabbhet för att komma igång, vilket gäller framförallt Linux-versionen. Tänk dig att du som skolelev skall starta upp och köra igång mellan 10-20 ggr per dag med ett arbete. Din lärare kanske ber dig stänga ner skärmen hux flux, flera gånger dagligen. Eller så är det lunch, rast, eller dags att byta lokal. Då spelar 10-20 sekunder extra varje gång roll. Mellan 5-10 minuter om dagen, dvs uppåt en timme arbetstid i veckan! Per elev.
Läs även min recension av Medion Akoya Mini - MSI Wind.
IDG om billigare processorer i nya datorer.
IDG om de nya billiga datorerna, speciellt Acer Aspire One.
Läs även andra bloggares åsikter om Acer ASpire One, Medion Akoya, MSI Wind, Skoldator, Asus EEEpc, Netbook
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar