lördag 23 augusti 2008

Recension av Medion Akoya Mini Webbook

Köpte som sagt för ett tag sedan en Medion Akoya Mini - Webbook. Nu har jag och flickvännen testat den ett tag i "skarpt läge". Bland annat som plugg-kompanjon. Är man inte speciellt beroende av lång batteritid så är slutsatsen att det här ett perfekt verktyg.

Tangentbord

Tangentbordet fungerar utmärkt. Även om mitt exemplar har engelsk layout, förutom en tangent som jag försett med klisterlapp. Return-tangenten är stor som på ett normalt tangentbord, något som både jag och flickvännen anser är av stor vikt. Detsamma gäller backspace-tangenten.

Skärmen

skärmen är stor nog: 10'', om än inte lika kristallklar och med samma briljans som Acer Aspire One, men med lika hög upplösning: 1024x600.

Ergonomi och kapacitet

Medion Akoya mini är tyst, trots hårddisk, något som är viktigt om man sitter exempelvis på ett bibliotek och för anteckningar bland andra studerande. Processorn är definitivt tillräckligt snabb för informationssökning, informationshantering och editering i exempelvis Open-Office. Något som var svårt med det lilla minnet på den första versionen av EEEpc var tyngre hemsidor då exempelvis Aftonbladets hemsida fick firefox att krascha, vilket Medion Akoya Mini inte har något problem med. Vi har inte testat någon tyngre bildredigering eller liknande, men överföring och enklare editering i Picasa fungerar utmärkt. Frågan är om den inte, för många, faktiskt skulle fungera som enda dator i hemmet. Det krävs kanske att tillgång till spel och film ökas så att dessa görs tillgängliga på USB eller direkt över nätet. Akoya Mini saknar nämligen DVD-spelare

Specifikationerna är desamma som för MSI-Wind: 1Gb minne, 80Gb hårddisk, en 10''-skärm med en upplösning på 1024x600. Det tristaste med att inte ha ett större batteri (2200MaH) är att man tvingas bära med sig den något otympliga transformatorn som väger nästan lika mycket som datorn själv, känns det som. När ett batteri med lång batteritid till ett rimligt pris finns tillgängligt blir det ett givet kompletterande inköp.

Operativsystem och program

Att datorn har XP installerat gör att inlärningskurvan för en normal datoranvändare blir väldigt brant, man är igång direkt. Det adderar naturligtvis sina hundralappar på priset, men gör även att problemen med integrering

i redan fungerande nätverk och andra typer av infrastrukturer blir mindre än med exempelvis Asu

s EEEpc (där jag personligen stött på sådana problem). Eventuellt skiljer sig Linux-varianten av Acer Aspire One på denna punkten. På datorn finns Word-Perfect installerat, Bull-Guard antivirus, och säkert ett par andra ointressanta program. Ett litet kul program att styra web-kameran, med integrerad youtube-funktion skänker dock lite glädje med sina roliga videoförvrängnings-mallar, men kan säkert vara praktiskt även på längre sikt.

Slutsats

Vad är det då som i dagsläget hindrar detta från att bli den perfekta skoldatorn? Tre saker:

1. Batteritiden, som troligen (kan nog skilja sig mellan olika exemplar) ligger runt 2h, måste upp. Att i efterhand komplettera med ett batteri till en hel klassuppsättning är tveksamt rent ekonomiskt.

2. Priset. Det borde pressas ned närmare 3 kkr än, som nu, 4 kkr. Ge ut en sådan dator och du har e

n årlig extra marknad på några hundratusen dator i form av elevdatorer, om du...

3... fixar en bra distributör dit eleven själv kan vända sig om det är problem. Det saknar Medion/Advent/MSI i dag.

[gallery]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer: