tisdag 15 juli 2008

Fullt krig om skolorna? Kolla min lista

Det tornar upp sig till krig, fullt krig på netbook-marknaden. Läser på IDG i dag att Asus släpper en ny modell av sin EEEpc, och lägger samtidigt ut en tabell över de olika modellerna för att minska förvirringen. Nu finns det ju fler än Asus modell, så vill du ytterligare minska förvirringen rekommenderar jag min lista över olika märken, modeller, släppdatum och priser.

Dell och HP ger sig in i leken

Som IDG redan rapporterat om kommer Dell snart ge sig in i leken. Vad som är lite nytt enligt detta blogginlägg är att även HP är på gång med en ny modell. Är det uppföljare till deras Mininote som är på gång?

Uppdatering 15 juli: Idag publicerar IDG nyheten att Dell E släpps i augusti. Vilket kanske inte var helt nytt för de som läser ofta på denna blogg - listan över släppdatum, försäljare, pris och liknande hittar du här. Nu är det dock officiellt. Priset blir som sagt mycket konkurrenskraftigt - om man nu kan hålla vad man lovar. Får vi be redan nu om ett 6-cells batteri så att mina kommande elever kan arbeta en full arbetsdag utan att vi skall behöva installera 25 eluttag i varje klassrum?

Ny information om Acer Aspire One


Fick ett mail igår som lyder som något cencurerat lyder enligt nedan:
Netonnet, OnOff, Inet, Dustin Home och Media Markt kommer till en början att sälja Acer Aspire One, fler butiker kan bli aktuellt längre fram. Säljstart blir det i början av Augusti, närmare bestämt runt vecka 32, och priset kommer starta på 2,995,- (rek) för Linuxmodellen med 512 MB RAM och 8 GB SSD.

Uppgifterna kommer ifrån inofficiella källor på Acer.

Storkunderna ger sig in på marknaden

Inom ett eller två år kommer på allvar de flesta gymnasie, och möjligen även högstadieskolor att se sig om efter alternativ till sina elever. Vi pratar då om inköp av storleksordningen 50-100 datorer per skola och år. Hur kommer säljarna och tillverkarna av netbooks att anpassa sig till den marknaden för att få in en fot? Många skolor drivs av större utbildningsföretag som säkerligen kommer att jobba för att få in stora beställningar, vilket troligen kommer att leda till stor konkurrens mellan leverantörer, märken och försäljare. En viktig fråga för stormarknaderna - SIBA, Elgiganten och andra blir att fundera på vilken service de kan ge - något som traditionellt inte är deras starka sida, men som skolorna troligen kommer att kräva. Alternativet blir att hålla sig till de mindre lokala handlarna, som å sin tur kanske får svårt att skaka fram datorer i de volymer som krävs. Lite av ett moment 22 ser jag framför mig.

Bildkälla: IDG.se, IDG om Acer Aspire One, IDG om de olika modellerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Det är ju bara bra att flera leverantörer kommer ut med sina modeller. Det bör gynna oss konsumenter och i det här fallet skolorna som ska storhandla. Det blir iallafall spännande att se de nya modellerna i augusti och på hösten.

    SvaraRadera
  2. En sak som jag är väldigt intresserad av är storleken på tangentbordet. Är det bara MSI Wind i den här klassen som har ett lite större tangentbord? Finns det någon lista över tangentbordsstorlekt någonstanns?

    SvaraRadera
  3. LeoB - Även Acer Aspire One har ett större tangentbord. MSI Wind lär ha ett tangentbord av 92% full storlek, och Acer Aspire One har motsvarande 89, eller om det var 86% om jag minns rätt.

    SvaraRadera