torsdag 3 juli 2008

Nu börjar de dyka upp - lagom till skolstarten?

Nu börjar de nya lätta datorerna dyka upp till försäljning, åtminstone via nätet och i England samt Tyskland. Engelska Mobile Computer har testat de tre i England aktuella till försäljning Asus EEE pc, Acer Aspire One samt MSI Wind. Det jag framförallt har emot MSI's WIND i termer av en blivande skoldator är att den än inte verkar ha någon regulär distributör - det finns inget sätt för en skola att köpa in större mängder och kunna räkna med någon som helst support. Allt verkar behöva ske över nätet.

Intressant är också läsningen på Computer Sweden och IT24 om det stundande envägskrig som kommer - från Microsoft - Mot Linux. Hur skall Microsoft se till att inte tappa stora marknadsandelar med ett nytt operativsystem som är för tungt i drift för de nya enklare datorerna? Till förmån för Microsofts, ur ett elevperspektiv, är att eleverna känner igen detta OS och att de själva skulle klara av uppdatering av programvara och enklare underhåll. Hur skulle det se ut med Linux?

Tangentbordets begränsning

En av de viktigaste punkterna som talar emot Asus tidigara versioner av EEE pc som skoldator är det lilla tangentbordet. För gymnasister, dvs fysiskt vuxna människor, kommer deras tangentbord inte att låta sig pillas på en hel skoldag utan att utveckla missväxt av de stackars elevernas fingrar inom något år. Nu planerar man ju på Asus modeller med större tangentbord, vilket man rapporterar om på techworld, men kommer priset då fortfarande att vara konkurrensmässigt?

Andra artiklar om mini-pc: CS, M3, M3 om EEE pc 900, Tech World

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,