tisdag 15 december 2009

IT-Matte nytt ämne i skolan?

Via Håkan Elderstigs blogg (eller om det var hans twitterinlägg som länkade till hans blogginlägg) hittade jag ett inlägg i debatten om den nya kursplanen i Matematik. Inlägget rosar inte direkt linjen inslagen av Björklund. Det handlar om huruvida vi nu menar allvar med att föra in skolan i nutiden och i framtiden in i framtiden. Bör IT-Matematik vara ett skolämne? I så fall får datorn en än vikitigare roll i skolan. Visst är vi i allmänhet dåliga på att använda datorn i matematikundervisningen? Jag erkänner. Även vi som snart har en dator per elev i alla årskurser har inte riktigt kommit igång på den fronten.

[caption id="" align="alignright" width="143" caption="Claes Johnson, matematikprofessor på KTH skriver i Ny Teknik om den misslyckade Matematikpolitiken."][/caption]

Visst styrs vi på så vis alltför mycket av de nationella proven? När skall de nationella proven ta hänsyn till de kunskaper som eleverna tillskansar sig vad det gäller analys av data i modernare verktyg (än miniräknarens begränsade upplösning och möjligheter samt snårigheter)? Visst måste vi få in IT-aspekten i de nya kursplanerna? Skall inte glömma den aspekten nu när jag själv går in i andra remissomgången gällande läsningen av kursplanerna i fysik.

onsdag 9 december 2009

Nya generationen skoldator är här?

Nu har Asus EEEpc T91 (T91MT) kommit till Sverige. Det speciella med denna versionen av EEEpc är att den är en Tablet-Pc med både multitouch och Windows 7. Frågan är om inte detta kan bli nästa generation elevdator. Skärmen är något mindre än dagens standard på 10'' och priset är något högre, dryga 5kkr, vilket är något dyrare än många netbooks, men å andra sidan mycket billigare än alla Tablet-PCs du hittar i dagsläget. Den stora nackdelen som däremot verkar behöva redas ut är att skärmen inte kan urskilja när du använder pennan, om du samtidigt lutar handen mot skärmen. Inte bra, vilket du kan se ca 4 minuter in i följande film. Det bör utredas om samma fenomen även gäller om man lutar hela handryggen mot skärmen. Vissa farhågor kring hållfastheten och byggkvalitet verkar också finnas.

[youtube="http://www.youtube.com/watch?v=q7amDxDgTfI"]

Har du testat datorn i fråga? Skriv en kommentar här. För min egen del så får jag nog ta och testa apparaten ifråga.

onsdag 25 november 2009

Datorer i skolan - en nödvändighet eller dyr felsatsning?

Titeln till detta blogginlägg är taget rakt upp och ned ifrån IKT-bloggen från Halmstad högskola vars inlägg för några dagar sedan jag vill flagga för. Man citerar bland annat undersökningarna från Falkenberg där man sedan ett par år håller på med 1-till-1 och där man nyligen publicerat rapport nummer två av tre.
eleverna nu skriver längre och bättre berättelser än tidigare

En färdighet som man poängterar att den mäts vid nationella prov. Många andra färdigheter som tränas i och med användandet av 1-till-1, och som otvetydigt tränar eleverna inför den framtid som väntar, testas dock inte av under nationella prov. Här är man inne på något i mitt tycke väldigt intressant. Vill vi att våra elever skall lära inför nationella prov eller inför framtiden? Kommer vi i framtiden att tillåta eleverna att ha sina datorer på vissa prov? Vi får väl se.

Avslutningsvis vill även jag länka till Jeff Jarvis tal till omvärlden till försvar för internet - i skolan såväl som på arbetsplatserna.





tisdag 10 november 2009

Exportera och gör backup av dina dokument

Nu kan du göra backup av alla dina Google dokument inifrån Google docs, utan tredjepart programvara. Markera helt enkelt alla dokument du vill spara ned (dra ned scrolllisten flera gånger om du vill kunna visa fler än hundra dokument att ladda ned. Välj markera alla i menyn och välj sedan Export ur listan More actions. Du kommer nu att få välja vilket format du vill spara dina olika filer i varefter Google börjar generera en zipfil för alla dokument. Piece of cake.

tisdag 27 oktober 2009

TeachMeet 2009 avklarat och inspelat

Nu var TeachMeet avklarat och vi arrangörer kan slappna av. Framförallt Pelle Falk har nog haft en och annan orolig natt innan han nu kan andas ut. Min roll var nog lite enklare.

Hela TeachMeet 2009 på skolforum spelades in och du kan hitta det här. Vill du se mitt bidrag (förutom att jag syns på podiet mest hela tiden oroandes över att min halvpensionerade dator skall lägga av) så kan du hoppa till film nummer två (3:00 in i filmen) som du hittar här.


Lite uppsnappade kommentarer i bloggosfären kring teachmeet.

Moderatakarameller

#Teachmeet på twitter

CarHagse

Lasses Bilder

Skolväskan

 



 



 

söndag 25 oktober 2009

Mitt bidrag till TeachMeet på skolforum

Det som är, eller snarare -  kommer att bli - mitt bidrag till TeachMeet 2009 på skolforum hittar du här.

måndag 19 oktober 2009

Gör backup av dina Google-document

Behöver man göra backup av sina google-documents? Är de inte säkra om de ligger på googles servrar? Kan man lita på google?

Intressanta frågor. Utan klara svar. Min inställning är att mina dokument är säkrare på googles servrar jämfört med på min dator. Det betyder inte att det är en dum idé att minska (den iofs redan låga) risken att dokumenten försvinner genom att spara dem i ett separat medium på en separat plats.

Det första du bör göra är att använda google-gears, som redan finns installerat i Google-chrome och som finns som extension till firefox. Tillåt sedan Google-gears göra backup av dina dokument. Detta gör att du i princip har en krypterad kopia  av dina dokument på din hårddisk.

För att känna dig ännu säkrare kan du använda ett externt program för att rent fysiskt göra en kopia, dvs ladda ner dokumenten i word/xls/ppt-format på exempelvis ett usb-minne. Har du ett fåtal dokument kan du göra det för hand inifrån Google-docs, men har du, som jag, flera hundra dokument så blir det lätt lite långtråkigt och du bör ta hjälp av ett externt progran. Hur du gör detta beskriver jag i filmen nedan.  Observera att PDF-filer inte laddas ner. Hemsidan där du hittar programmet är: http://gs.fhtino.it/gdocbackup. Programmet fungerar bra även för att ladda ner dina dokument om de ligger på en Google-apps server.





måndag 12 oktober 2009

Dela en folder i Google-Docs

Nu kan man dela hela foldrar med andra i Google-docs. En funktion som vissa efterfrågat och som säkert kan komma till nytta, exempelvis om du delar en folder med en hel klass så antar jag att det bara är att lägga det dokumentet i foldern, så dyker det upp hos alla eleverna. Men det återstår att testas. Google lanserade flera nyheter i Google-docs nyligen. Dessa hittar du här.

sharefolder

fredag 9 oktober 2009

Erfarenheter av Google-apps i skolan

Google-apps har släppt en video där representanter för en skola i USA berättar om sina erfarenheter av att implementera Google-apps i skolan.





torsdag 8 oktober 2009

Debatt om datorer för alla i Trelleborgs Allehanda

En bekant som arbetar på Trelleborgs Allehanda tipsade mig om en pågående debatt gällande böcker kontra datorer i skolan. Diskussionen är intressant att följa och jag delar den gärna med er här.

Ett inlägg i debatten är infört under rubriken "Släng ut elevdatorerna från grundskolan", varpå svaret "Det är inte datorerna som är problemet" infördes dagen därpå i tidningen. Ni får själva gissa vem av debattörerna jag håller med.

Den ena av debattörerna skriver bland annat:
"Vari ligger vinsten med att skicka trettio tonåringar ut i cyberrymden för att ta reda på något som en lärare, med eller utan stöd av lärobok, under ordnade former kan redogöra för omedelbart? En normalskicklig pedagog förmår att på fyrtio minuter få trettio niondeklassare att förstå bakgrunden till det andra världs krigets utbrott."

Att debattören inte själv kan svara på frågan han ställer säger rätt mycket om inställningen bland vissa politiker när det gäller att faktiskt ta reda på fakta  i fallet (i det här fallet läsa på lite om modern pedagogik och hur den utvecklats) kontra att gå på den ideologiska eller vanemässiga magkänslan.

onsdag 7 oktober 2009

Vill du ha en Google Wave Invite?

Nu har Google släppt Google Wave till ca 100 000 användare. Som sandboxanvändare får man dela med sig av några invites. Jag har några kvar. Blir du först med att skriva din email som kommentar till denna post så får du en invite. Bland resterande som skriver sin email kommer jag att lotta ut en invite nu på fredag. Good luck!

Mattias

måndag 5 oktober 2009

Hur delar man ett google-dokument med resten av världen?

dela ställdes frågan hur man i google docs kan dela ett dokument med skrivrättigheter med hela världen. Jag fick för mig att det skulle ha gått förut, men hade inte sett denna möjlighet på ett tag. Tog för mig att undersöka saken. I filmen här nedan ser du hur det går till.







På screenr.com's sida ser filmen lite bättre ut.

onsdag 30 september 2009

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien inventerar IKT

IVA - Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har kört igång ett projekt för att inventera användandet av en-till-en i Sverige. Med det uttalade målet att hålla Sverige i topp gällande IT-användandet bland myndigheter, inom utbildning och andra områden. Ett lysande initiativ som jag hoppas ger frukt och bränsle åt debatten om teknikens inträde i skolvärlden. Det känns härligt med lite mer vetenskapligt tänk kring de här frågorna. Vi vill alla kunna visa svart på vitt nyttan, nödvändigheten och vinsten med IKT.

Läs mer på projekt Ambient Sweden's blog. Här nedan hittar du en karta över goda exempel.

[googlemaps http://maps.google.se/maps/ms?hl=sv&ie=UTF8&source=embed&msa=0&msid=109047577386361712954.000474c5f25a1c478d68f&ll=57.381371,15.1625&spn=4.146288,9.338379&z=6&output=embed&w=425&h=350]

Erfarenheter från 1-till-1 i Umeå

I Umeå har nu alla gymnasieelever och lärare jobbat i ett år med en dator per elev. Satsningen kan följas på Umeå-Live där elever och lärare bloggat under året som gått, under det välsmakande bloggnamnet "Datorn i Skolan"...

Datorn ifråga som eleverna utrustats med är en MaC. Trodde jag i vilket fall. Men det visar sig vid närmare undersökningar vara en Lenovo. Kanske är det så att man första året körde med MaC för att sedan gå över till Lenovo. Om någon som läser detta vet får ni gärna lägga en kommentar. Intressant skulle i så fall även vara att höra varför man bytte märke.

Vad är det då som verkar vara genomgående i lärarnas och elevernas kommentarer? Observera att kommentarerna fälldes under en period av några veckor efter att de började användas. Det hade varit intressant att veta vad man tycker nu. Ett år senare. Npväl, det som är negativt är framförallt att datorn anses vara stor och tung: "Minst ett kilo för mycket" tyckte en elev att den vägde. Det positiva är inte helt oväntat att man trots allt kan få med sig information och arbeten var man än är. Från lärarnas sida hittar man bland annat ett intressant blogginlägg om den ständiga frågan kring inlämningsdatum och hur man kan hantera det i den digitala världen. I det här fallet i "Fronter".

För övrigt är det värt att notera att man har satsat rätt mycket krut på en handbok för datoranvändandet i skolan. I handboken hittar du bland annat små tips och filmer. Här nedan hittar du en liten film om vikten av ergonomi.





måndag 21 september 2009

TeachMeet på Skolforum



Den 26:e oktober är det dags för TeachMeet på Skolforum - Stockholmsmässan.

Vad är TeachMeet?

Kort kan man säga att det är ett informellt möte för lärare, gjort av lärare. Det är för oss som är intresserade av IKT i klassrummet. Ett härligt, intensivt och inspirerande möte med kollegor, nätverkande i en trevlig miljö och mängder av exempel om vad som händer ute i klassrummen idag.

Tider

17.00 och 18.00 - Insläpp, pyssel och förbubbel
Vi får antagligen tillträde till konferensrummet redan 16.30, och det vore bra om så många som möjligt av organisatörerna kunde dyka upp för att hjälpa till rigga och möblera.

18.00 - 21.00 - TeachMeet09@Skolforum
Innovation, snacks, bar och exempel från och av dina kollegor. Ta med pengar till baren och om du vill följa med på middagen efteråt.

21.00 och framåt - TeachEat?
Jag tror många är intresserad av att träffas och prata vidare över en bit mat. Skriv upp dig så kan vi kolla av intresset.

Wikisida för anmälan och mer information!

Mötet är gratis, men mässan tar ett inträde till Skolforum på 130:-

Mvh
Per Falk, Perfal på Twitter via Mattias Davidsson, mattias73 på twitter

lördag 12 september 2009

Debatten om framtidens skola äntligen igång?

Politiker och opinionsbildare har legat lågt i frågan om framtidens skola - framförallt gällande fraktidens skola ur ett IT-perspektiv. Hittade på skolväskans blogg länkar till några artiklar som kanske tyder på att saker håller på att förändras. Framförallt ett inlägg i svenska dagbladet inger lite hopp. Några politiker från ett parti i regeringsställning kritiserar (indirekt) den politik, eller avsaknad av politik som bedrivs på området idag. Man skriver bland annat:
"Vår utgångspunkt är att skolan måste vara relevant för eleverna. De måste känna att den är på riktigt, att de lär sig viktiga saker som de har nytta av. Skolan får inte vara en helt annan värld än världen utanför, det är viktigt för deras syn på det skolan representerar. Upplevelsen av en modern och framåt skola är viktig för elevernas vilja att lära."

En idé man för fram är att bannlysa datorklassrummen och att 1-till-1 bör bli regel inom fem år snarare än undantag? Min känsla är att inom fem år tvingas skolorna göra det till en regel om de vill överleva, oavsett vad politikerna säger. Fast det är klart, Björklund kanske tycker man bör förbjuda datorer, mobiler och liknande i klassrummet.

Säg det till en skolminister som inte tycker eleverna skall hålla på med att leta information och surfa på internet.

Pedagogikprofessorn Roger Säljsö citeras i Aftonbladet:
”Att lära sig hur man utvecklar en ståndpunkt, hur man försvarar den och att inse när man har fel, är inte någon exklusiv verksamhet förbehållen eliter; det är i själva verket demokratins kärna.”

Där måste jag säga att jag benhårt håller med. Att lära unga människor vad de vet, hur de kan veta att de vet det de vet och var gränserna för deras kunskaper ligger och hur dessa kan utvidgas - det är ett uppdrag för skolan. Att ge människor en sund dos av självkritik och skeptisism, det är den typen av skola jag hade hoppats våra skolpolitiker hade fått genomgå.

HD :
"Tyvärr är fortfarande en del lärare negativa till IT. Men det borde de inte vara. Jag hoppas istället att fler och fler lärare inser att terminologin för datorer är minst lika viktigt att lära ut som orden spinnrock och skomakare."

Viktigare än att övertyga alla lärare om vikten av IT är att övertyga skolministern. Hoppas artikelskrivaren (M)  jobbar på det.

När alla skolor inom några år får möjligheten att tillgodose alla elever med en dator så hoppas jag att  politikerna ger medel för att utbilda lärare och skolledning så att man kan hantera situationen, för när väl datorn befinner sig i klassrummet, precis som papper och penna i elevernas händer - then what? Teachers get ready - there's a train a coming...

fredag 11 september 2009

Vilka dokument skall delas med vilka lärare?

PBL-logg

Reflektion

"Mallen"

Hur skall vi utvärdera Habits Of Mind? Kvalitativt eller kvantitativt?

Från pärmen...

Diskussion

Vad gör vi under året? Joakim vill ha prov. Börjar med projekt om Cellen. Sen blir det tråkkemi...

I fysik måste de ha prov! Mattias litar inte på att projekten ger det som eleverna vill få ut av det. Vissa kriterier - ok, men många NEJ!

Upplevelsepark? I el-mag-indu. Jobba mot öppet hus. Öppet hus v. 46 - Börja med projektet v.

Vilka bitar?

Vissa rent teoretiskt? Att förklara något fenomen...

Väva in nya bitar... naturligtvis. Välja ut några kursmål som alla

MRI-projekt i November?

När/vem köra igån CERN? Hur välja ut - rektytera?

Tanke: Medicinhistoria till våren Ke+Fy+Idé

CERN på vären... vissa gör projekt

Alla reflekterar på sina datorer!

Vi låter hälften reflektera om hur de utvärderar ditt skickliga tänkande och de andra mentorsgrupperna utvärderar inte med hjälp av denna fråga!

Vi skall utvärdera PBL-loggen!!

Avslutande reflektion där vi sedan kan utvärdera.

Vilken template man använder baseras på vilken mentor man har...

Hur kan Google Wave förändra utbildningen?

Hittade ett inlägg på mashable om hur Google Wave kan tänkas förändra webben. Det visar sig att skolor som använder sig av Google Apps kan få tillgång till Google Wave. Har naturligtvis anmält oss. Undrar vad det kommer att innebära om vi blir utvalda?

Mashable ser följande möjligheter till hur Wave kan förändra skolan:


  • Building a more interactive / creative learning environment

  • Proofreading / writing papers

  • Brainstorming potential project ideas

  • Interactive tutoring from home

  • Collaborative Environment for Cyber Schooling



Med fler widgets så ser man framför sig att interaktionen mellan elever och mellan elever och lärare kan bli än mer realtid än vad som gäller idag för exempelvis Google Docs.  På gott eller ont? Det får vi helt enkelt se. Kanske kommer det att leda till att vi vissa dagar helt enkelt stannar hemma och sköter utbildningen över nätet? Är det ett sätt att spara på miljö och resurser?





onsdag 9 september 2009

Allt flyter på. Lär dig fysik!

Ettorna har fått sina datorer. De används. De fungerar. Något ex har haft lite problem. Någon tangent som satt löst. Men det fungerar. Vad blir nästa steg? Får kanske skruva upp ambitionerna något. Eleverna håller på att lära sig och vänja sig vid google-docs. För att se de olika användningsområdena. En del startar redan egna dokument och delar med sig av - vissa hajar grejen direkt. För andra är det en lite längre process. Inget konstigt med det.

Vill gärna skruva upp användandet av http://learnphysics.ning.com. Är du fysiklärare och vill vara med och bygga ett digitalt läromedel i fysik? Gå till siten, anmäl dig och be dina elever göra detsamma. Vill du vara med och bygga vidare på siten som administratör? Hör då av dig till mig.

söndag 30 augusti 2009

Gör animation med screenr och onenote

En liten film inspelad med hjälp av gratisverktyget screenr.com. Ritar gör jag på min Tablet-pc i microsoft onenote. Visst, jag kan bli bättre på tekniken, använda extern mikrofon, ta bort markeringsverktyget, stänga av TV-n i bakgrunden  och se till att stänga av plingljudet i onenote. Men det kan knappast bli enklare. Ett problem är att det är svårt att rita i mitten av bilden. Får se om det går att lösa detta.







Gjorde ett försök till. Blev lite bättre tycker jag. Går snabbt att lära sig.





Google docs och wallwhisher

I veckan fick ettorna en introduktion till de nya datorerna och speciellt till google-docs.  Någon dag senare testade vi att använda systemet då eleverna fick i uppgift att svara på en fråga de kom överens om i grupper om fyra. Fågan skulle publiceras på Wallwisher - en interaktiv anslagstavla, och även svaret skulle länkas till anslagstavlan. Klickar man på frågan har man nämligen möjligheten att länka till valfri hemsida. Hur skulle eleverna lösa detta? Hur skulle de kunna publicera det svar och den information de kommit fram till? Vissa valde att göra det enkelt för sig, tex genom att länka till en sida på någon site med skolarbeten, eller dylikt. De har ännu inte lärt sig storheten i att själva formulera svaret på sina frågor,  med egna ord. Andra kom på att man faktiskt kunde skriva ett dokument i google-docs och sedan länka detta. Jag förutsåg att många grupper skulle glömma, eller snarare inte tänka på, att dokumentet även måste delas med mig personligen, eller publiceras som en webbsida, för att vi gemensamt skulle kunna titta på det. Tanken var att vi gemensamt skulle lära sig av våra misstag.

wallwisher

Wallwisher fungerar bra som anslagstavla för att föra upp tankar och frågor och funderingar. Självklart utnyttjar några elever möjligheten att föra upp ett och annat skojigt inslag. Precis som när de fick visat google-calendern. Visst är det roligt att bjuda in läraren till frukostmöte eller nakenfallskärmshoppning. Framförallt när alla klasskompisar kan se det. Sådant får man räkna med och ta med en klackspark. De har i alla fall övat att använda instrumentet...

tisdag 25 augusti 2009

Fantastiska fakta

Inför uppstarten med eleverna i de naturvetenskapliga ämnena brukar jag samla på mig några video-klipp som väcker förundran och ger inspiration, hos mig ialla fall. Tänkte dela dessa med den som vill hitta dem. Lägger dem under iktskola med taggen fantastiskafakta. Fyller på med nya klipp med tiden. Här nedan hittar du en liten snutt om Hubble och en 3D karta över en region i rymden ungefär 13 miljarder ljusår bort. Den till synes mörka punkten på himlen, inte större än ett gruskorn hållet på armlängs avstånd, visade sig innehålla över 10 000 galaxer!





lördag 22 augusti 2009

Screenr - gör screencast enkelt



Screenr.com gör screencast ruskigt enkelt. Sparar resultatet i molnet och twittrar automatiskt det du spelar in. Inte att tänka på om du vill spela in hela lektioner kanske (du har maximalt fem minuter på dig), men korta instruktioner kring hur man använder ett program eller en applikation på nätet fungerar det utmärkt för att illustrera. Det verkar inte som att funktionen att direkt ladda upp till youtube fungerar lika bra dock.

Hur kan det användas i skolan?

(erkänner glatt att jag snor denna lysande rubrik rakt av från "Jag lär mig teknik")

Inte svårt att se många typer av användningsområden.

  • Elever som vill instruera varandra

  • Lärare som vill instruera elever

  • Elever som gör ett litet anförande kring en nyhet i ämnet svenska, eller engelska


Kommer du på något mer så lägg en kommentar.

Noterat: På "Jag lär mig teknik" finns ett inlägg om screenr med lite mer information, där man även kan hitta följande korta instruktionsvideo:







fredag 21 augusti 2009

Datorerna utdelade...

...och inte tog det lång tid innan de började användas inte. Trots att skoldagen slutat för mer än en halvtimme sedan sitter det kvar en klickande klick ettor som inventerar det nya verktygets möjligheter. Nätverket verkar fungera bra, hastigheten är enligt pågarna hög. "Får man installera spotify?" var en av de första frågorna. Sitter själv och lyssnar i nuläget. Går det att säga nej? Nej, spotify är för många en essentiell del av studier eller arbete. Kommer nog att kräva att det används med, om inte måtta, så i alla fall med hörlurar :)

[caption id="attachment_1295" align="aligncenter" width="510" caption="Svårt att vänta tills ni kommit hem?"]elever-datorer[/caption]

Datorutdelning inom kort...

Årets vinnar blev Asus EEEpc 1000H. I år levererat av en lokal handlare. Eleverna kommer att sköta eventuella brister och problem på plats hos leverantören. Skönt att slippa ett antal datorer på sitt skrivbord...

DSC00331

"Var fjärde konsument PC är en netbook".

måndag 17 augusti 2009

Hur delar man ett dokument med en grupp i Google Docs?

Detta har varit ett problem en längre tid. Att dela ett dokument med en mailinggrupp som man administrerar inom sin Google-apps domän. Lösningen är att dela dokumentet med gruppen, och att inte glömma att skicka en "notification". Utan notification så blir inte dokumentet delat. Mystiskt och något som de jobbar med på Google.

söndag 16 augusti 2009

Bli en Google Docs-guru!

Hittade en hemsida full med bra tips kallad "Digital Inspiration". Lite som LifeHacker. En post handlade om hur man blir en Google Docs Guru. Massa bra tips. Några höjdare:

  • Ladda upp alla dina word-dokument på en gång.

  • Få windows att automatiskt associera .doc filer så att de öppnas i din browser (Firefox)

  • Hur gör jag en säkerhetskopia av alla mina google-dokument?


Länken hittar du här.

fredag 14 augusti 2009

Tankar om Google-docs


  • Vilka dokument skall vi kräva att eleverna har?

    • PBL[1]-logg (studie-logg)

    • Ämnesportfolio



  • Hur skall dessa dokument utformas på bästa sätt? Skall de vara öppna "nakna" eller styrda? Vad sporrar elevernas skrivvilja?

  • Vilka dokument skall vi som lärare ge feedback i?

    • Hur ofta och vilka lärare skall/bör läsa, och hur vet eleverna vem som skall läsa och när?

    • Skall vi fokusera på fakta, visad förståelse eller lärprocessen/PBL?



  • Vad måste lärarna kunna göra själva? Vad kräver att de har stöd ifrån en IKT-pedagog?

  • Skall vi göra templates för de dokument vi kräver att eleverna skall ha?

  • Hur skall vi kunna effektivisera feedbacken på elevernas prov etc med hjälp av google-docs?

  • Kan man ha betygssamtal över google-docs? Vilket dokument skall denna information in i? Eller skall det ske på något annat sätt?

  • Var/hur kan eleverna se en sammanfattande bild av sin situation?

  • Beöves en strategi för feedback? För att kunna ge feedback löpande OCH efter prov OCH efter...........? På samma ställe?

  • Behövs ett dokument - kalla det portfolio eller något annat, i varje kurs?

  • Den stora frågan. Hur mycket skall vi styra eleverna? Hur mycket kväver styrning elevernas egen kreativitet?


Det finns många frågor. Nu börjar svaren trilla in...

[1] PBL står för ProblemBaserat Lärande

tisdag 11 augusti 2009

The Climate mystery

Undervisar du i naturkunskap eller biologi på gymnasiet eller högstadiet?



Då borde The Climate Mystery vara något att använda i undervisningen. Perfekt om ni exempelvis jobbar tematiskt eller projektbaserat kring miljö. Ellwe har skrivit ett mer utförligt blogginlägg, men kort och gott så handlar det om ett socialt lärospel om miljö och klimatförändringar. Härligt! Mer sådant!

Framtidssäkra din skola!


Öppet brev till landets skolledare och andra som känner sig träffade...

Hej!




Jag heter Mattias Davidsson och är gymnasielärare och IKT-pedagog (Informations- och Kommunikations-Teknologi). På min skola har jag ansvarat för implementeringen av en dator per elev, och utvärdering av vilka verktyg för undervisning och kollaboration som finns att tillgå - gratis - på nätet. Ett arbete som jag dokumenterat på bloggen: "Datorn i skolan - pryl eller verktyg?".



Hur står din skola rustad inför framtiden?

Med start denna höst kan jag erbjuda er skola:





  • support inom IKT-området

  • analys av de  möjligheter till effektivisering i undervisningen som IKT medger

  • inspirerande och lärorika föreläsningar och workshops om framtidens skola, exempelvis till era fortbildningsdagar



Företräder du en skola som redan har, eller funderar på att implementera en dator per elev, samtidigt som du vill få ekonomin att gå ihop? Eller vill ni uppdatera och uppgradera ert arbete och kompetens inom IT i skolan i syfte att effektivisera skolarbetet och fullborda det demokratiska uppdraget? Har ni som mål att ta era ungdomar in i det framtida kommunikationssamhället?





Mer information om hur jag kan hjälpa er med dessa och andra närliggande frågor hittar du genom att klicka här.


autograf










Mvh

Mattias Davidsson, "Datorn i Skolan - Pryl eller Verktyg"

Gapminder går från klarhet...

..till klarhet. Nu med uppdaterad hemsida. Snyggare interface. Fler variabler och mer data. För oss som sett Hans Rosling in Action är det en fröjd att gå in och leka med Gapminder. Det är det säkert för alla andra också iofs. "Informations wants to be free" var det någon som nästan sa en gång. Hans Rosling sa det i alla fall....

lördag 8 augusti 2009

Free

För dig som har spotify, och som undrat hur Google och andra näringsindkare kan leva på att dela ut tjänster och varor gratis rekommenderar jag att klicka här. "Free - the future of a radical Prize", skriven av en medarbetare på Wired Magazine, Chris Anderson. Mycket givande. En tanke är att dessa näringsidkare kanske skulle kunna dela ut datorer till eleverna i framtiden. Så blir det nog. Eller vänta, det var kanske tvärt om. Apple tjänar inte pengar på att sälja musik i ITunes, de tjänar pengar på att sälja IPod.

Har du inte spotify så finns den även att ladda ner från ITunes.



Bildkälla: http://darmano.typepad.com/

Digitala ekosystem

En metaanalys av vad vi egentligen håller på med just nu. Var vi är. Och troligen var vi kommer att vara år 2015. Men evolutionen i den här världen går fort. Riktigt fort.
[slideshare id=913157&doc=090113digitalecosystemseng-1231854466412317-2]

tisdag 4 augusti 2009

Google wave - the beginning







Så började det. Var är vi nu? Och vart kommer det att bära hän? Google wave har sköljt över oss med en storm. Nu är det lite lä. Är vi i orkanens öga? Hur många svenskar testar nu, likt mig själv, google-wave? Det känns lite stilla. Borde kanske leta lite efter några communities eller grupper för att diskutera min ensamhet. Har tills vidare startat en egen community, samt en blogg under namnet "Swegwave", eller Swedish Google Wave.

Min blogg:
http://swegwave.blogspot.com

Min site:
http://sites.google.com/site/swegwave/

IDG om de hundratusen utvalda. Blir wave så bra som det sägs på IDG?

Personal Learning Environments

Titta gärna på denna presentation om Personal Learning Environments av Graham Attwell.
[slideshare id=961496&doc=evolvejan09-1233152197442342-3]

måndag 3 augusti 2009

Stig Roland Rask om en-till-en

Stig Roland Rask skriver på kk-stiftelsens hemsida två tänkvärda inlägg om vikten av satsningen på en-till-en. Det som kändes rätt, rakt in i ryggmärgen var listan, skriven av Lars Johnsson i Falkenberg, på saker man inte gör som lärare när varje elev har var sin dator. Här är några exempe:

Jag kopierar inte.


Jag delar inte ut några papper (förutom de jag blir tilldelad av andra).


Jag skriver inte upp läxorna eller provdatum på tavlan.


Jag behöver inte lyssna på elever som med ett papper i sin darrande hand står och läser innantill om Nelson Mandela eller Dagen D.


Jag släpar inte hem elevernas arbetsböcker.



Listan kan göras, och är längre. Det är inte svårt att känna igen sig. Jag måste helt enkelt säga att jag hänger med. I artikeln visas i praktiken hur tekniken kan användas för att sänka kostnaderna.  Stig Rolan frågar sig hur skolorna inte kan ha råd att satsa ca 4kkr per år och elev. Om din skola väljer en netbook hamnar kostnaden på ca 1500kr/elev och år. Frågan kan därför ställas igen. Hur kan man påstå att man inte har råd?

Britter satsar på netbooks i större skala

[caption id="" align="alignright" width="302" caption="Netbook med android"][/caption]

I England satsar man i ett skoldistrikt stenhårt på netbooks till eleverna. Närmare 5000 elever kommer att få var sin liten dator. Ett initiativ som föräldrarna ger ett stort tummen upp till. I vissa skolor hade man tidigare använt sig av vanliga laptops, men gav upp det konceptet då dessa var för otympliga att bär runt på mellan klassrummen. Helt in linje med mina konklusioner.

Här hittar du artikeln som jag baserar detta på. Mer information finner du här.

Google Wave i skolan

Har precis börjat testa google wave sandbox en aning. Har inte hunnit så långt, men demonstrationen som släpptes för någon månad sedan talar sitt tydliga språk. Det kommer att bli ett revolutionerande och mycket kraftfyllt verktyg. Hur kommer det att fungera i skolmiljö? School Library Journal skriver om det i en artikel, där de bland annat pekar på möjligheten för elever att färdigställa en produkt utan att behöva skicka word-filer mellan varandra. Möjligheten finns ju redan i dag, men med wave så kommer google att ta real-time editing mot nya horisonter. Frågan är hur google-wave som open source öppnar upp möjligheten för IKT-pedagoger att anpassa det till skolans verksamhet.

google_wave_logo

fredag 31 juli 2009

Sociala medier revolutionerar skolan...

...eller gör de det? Frågan är nog snarare när det kommer att göra det än om så blir fallet. I dagens läge är sociala medier något som i de flesta skolor existerar parallellt med skolans vardag. Parallellt och separerat. Det är nog inte många skolledare eller pedagoger som funderar på hur sociala medier kan användas integrerat i skolan. Hur de sätt att kommunicera som eleverna är så vana vid på exempelvis facebook kan utnyttjas för att bedriva kollaborativt arbete och för att hitta kontakter och informationsresurser. Kommer förändringen att tvingas på skolan av eleverna eller hinner vi som pedagoger före med att få igenom en förändring på bred front? Finns det politiska hinder, nationellt eller på lokal nivå?

Relevant länk: Digitalt Kaos och lärande, av Stefan Pålsson.

"Datorer till alla barn"

onsdag 8 juli 2009

Tar google över skolvärlden?

Google riktar nu in sig på netbook-marknaden när man senare under året kommer att färdigställa sitt operativsystem Google-Chrome.  Namnet tar man i från sin nyligen släppta browser, och tanken bakom opertivsystemet är då föga förvånande att det mesta av arbetet skall göras på nätet, i molnet, samt att datorn som härbärgerar Chrome OS skall bli snabbare än snabb när det gäller uppstart och att gå ner i vila. Detta låter som mumma för någon som vet hur en dator i skolmiljö bör fungera. Förhoppningen från min sida är samtidigt att strömförbrukningen går ner rejält, samtidig som det kommer att gå att installera vissa program, typ skype och... ja, vad behöver man egentligen? Kanske open-office. Kanske inte. Google meddelar nämligen att mycket håller på att hända med google-docs och de andra google-tjänsterna.

[caption id="" align="alignleft" width="262" caption="Googles tjänster växer och växer"][/caption]

Exempelvis så testar man redan en script-funktion som gör det enklare för administratören att skräddarsy funktioner just för användarnas domän, i exempelvis google-apps.  Kanske kommer detta att göra att eleverna nu till fullo kan och vågar ge sig in i molnet när de skriver sina arbeten, utan att i någon del av arbetet behöva spara sina arbeten lokalt och editera med exempelvis open-office.

En par sista fråga man ställer sig som representant för skolvärlden :
Hur mycket billigare blir en dator med Chrome jämfört med Windows7?

Vågar man som IT-koordinator testa en Chrome Netbook redan nästa höst?

När kommer man att fixa till funktioner som att dela dokument med vissa grupper på ett enkelt sätt, att göra portfolios där olika fält i dokumentet enbart kan editeras av läraren?

Det finns lite att jobba på för google innan man på allvar kan ta över skolvärden. Men den dagen kanske kommer. Blir det en del av min vision 2015? Eller är det en utopi? Eller kanske en dystopi?

Länkar:

Chrome OS i DN. SvD om detsamma. Metroteknik. Googles egen blogg om Chrome OS. E24.

söndag 21 juni 2009

Glogster

Hittade via skolväskan en av decembertej utmärkt instruktionsfilm om ur man kan använda Glogster - ett cloudbaserat verktyg för att göra interaktiva posters. Verkar spännande och något jag nog vill testa med eleverna. Kanske något för elevernas startpaket till hösten.





fredag 19 juni 2009

Twitter i frihetens namn - när blir Björklund en frihetskämpe?

DN skriver i dag om hur Twitter används i frihetskampen mot regimen i Iran. När frigör vi lärandet på samma sätt på hemmaplan? Vilka #-tags blir kidsens sökord när de vill få kontakt med elever med samma problem eller erfarenheter?

BBC skriver om twitter, sydsvenskan skriver om twitter i samband med oroligheterna i Iran, GP och SvD likaså. Expressen gör ett knäck på nätpiraternas frihetskamp.



När skriver regeringen om twitter i sin nästa proposition? När blir Björklund en talesman för den fria tillgången till information i skolan? När sover han inte längre gott över att lärare får dras med att vara flera personer på en dator i sitt arbete?

Blir det innan nätet har lett till Demokrati i Iran? Eller efter?

Bildkälla: Expressen.se

Elev bloggar om google-docs

Sebastian - en före detta elev bloggar om vårt arbete med google-docs. Du hittar inlägget här. Värt att notera är att Sebastian inte var med om vårt 1-till-1 projekt.

torsdag 18 juni 2009

Kollegorna drar till Malaysia

Kollegorna åker i morgon till Kuala Lumpur för att medverka vid "The 14th International Conference on Thinking". Där vi inte bara kommer att vara deltagare uta även medverka med två bidrag. Själv är jag hemma med lille sonen.

Det slår mig att det inte twittras något om den faktiskt enormt stora konferensen, att det inte bloggas något om det direkt, samt att de som står för konferensens officiella hemsida, inte verkar ha koll på det där med RSS-flöden, bloggar och liknande. Hemsidan är faktiskt lite gräslig på sätt och vis. Min tes är att de tänkare, till stor del pedagoger, som är på konferensen inte riktigt ligger i fas med resten av den nu mer och mer sociala community-stinna omvärlden. Är det en åldersfråga kanske? Kollegorna får rapportera om hur mycket av IKT de hittar på konferensen. Förra konferensen i Norrköping hade inte mycket av IKT i programmet.

Naturligtvis kommer mina kollegor att blogga och twittra direkt från konferensen. Du hittar bloggen här: http://14icot.wordpress.com, och twitter under: http://twitter.com/johanneshedberg

tisdag 16 juni 2009

IT, matematik, Björklund och den nya tidens kokain

Enligt en OECD-rapport blir eleverna bättre i matematik. Man kan tydligen se koppling mellan dåliga svenska resultat och dåliga läromedel. I England kör man projekt liknande de här, medans Jan Björklund "sover gott om natten" trots att en stor andel av den svenska lärarkåren saknar tillgång till egen dator. Samtidigt kan vi läsa att bla Lunds Universitet får stora miljonbelopp för forskning inom IT. Gott så, men Jan: du sover fortfarande.

Har din skola ännu inte bestämt er gällande höstens datorinköp kanske denna modell kan vara intressant att titta på. Vi har bestämt oss. Tänkte snart gå ut med en lite större post kring vår skolas val av datormodell.

Passar på att lägga in en liten slideshare betitlad "Discovery is the new Cocaine". Shoot Janne, shoot!

[slideshare id=420309&doc=discovery-is-the-new-cocaine-v2-1211393766580034-8]

Källor: Newsmill, IDG.

söndag 14 juni 2009

Mina elever - vinnare igen

Mina fantastisket kreativa elever har återigen visat framfötterna. Den här gången inom projektet "explore space" där vi tog hem inte mindre än två segrar av fyra möjliga. De vinnande bidragen hittar du här. Nu blir det en resa till Stockholm för att eventuellt träffa Krister Fuglesang.


Maria Pedagog

Vill tipsa om en pedagisk pedagogblog.  Decembertjejs IKT-funderingar. Maria verkar ha bra helthetskoll på hur IKT skall användas, presenteras och implementeras på skolan.  En kontakt att ta tag i...







Här ser du en av Marias egenproducerade youtubeklipp. Naturlig, enkel och pedagogisk.

torsdag 11 juni 2009

Danmark skall bli ett "digitalt skaparsamhälle"

Enligt en dans ny utredning som du kan läsa om här. När hänger Sverige på?

Per Falk om Web 2.0 inför Nacka kommun

En kollega i Rhizome-gruppen (ett arbetsnamn Per kom på som jag diggar), Per Falk, höll nyligen en presentation för kommunledningen i Nacka om Web 2.o. Nacka kommun ligger långt fram i sin satsning på nya medier i skolan. Här hittar du hans presentation.
[slideshare id=1479870&doc=web2-0nackakommunslk-090523162250-phpapp02]

söndag 7 juni 2009

Digitala lärkulturer om tio år...

...heter ett inlägg av Håkan Fleischer på Högskolan i Jönköping. Platsar som en del av min vision 2015.

Ett utdrag:
Materialet förutsätter en hög grad av interaktivitet, där de lärande tillsammans utformar det slutgiltiga innehållet. Att lära i framtiden är en kreativ process, där slutmålet inte alltid är uppsatt i förväg, utan det snarare är processen som bedöms.

Det här känns igen ifrån det sätt som vi jobbar på skolan redan idag.

torsdag 4 juni 2009

Artikel om "vårt" seminarie på Framtidens lärande



På skolverkets sida om IT i utbildningen har man i dag en artikel om "vårt" seminarie på konferensen "Framtidens lärande" i Nacka. Undertecknad medverkade via twitter från BB där han bodde för tillfället. Hoppas vi ses i sommar, så jag får se er i verkligheten...

Länk till artikeln.

Bildkälla: skolverket.se

torsdag 28 maj 2009

Vinklad till tusen

[caption id="" align="alignright" width="150" caption="Fredrik Tumegård, Skandinavien-vd på NEC"][/caption]

Är IDGs artikel om att NEC, tillverkarna av tunna klienter tycker att skolornasatsar fel när man köper in bärbara datorer till eleverna och inte tunna klienter... artikeln är helt utan kritiska kommentarer. Dessa hittar man i stället i kommentarlistan.  NEC's representant verkar inte ha speciellt stor koll på vad man använder datorn till, och det faktum att eleverna kanske vill kunna använda datorn på andra platser än i skolan. Att framtidens skola inte kommer att rymmas inom fyra specifika väggar.

Bildkälla: idg.se

Elever bloggar om framtidens lärande

Här hittar man mycket material om elevernas syn på tekniken i utbildningen. Eleverna är alla från YBC - i Nacka, där konferensen Framtidens Lärande hölls.

fredag 22 maj 2009

Lite ägre akivitet...

... på den här bloggen förklaras av att jag precis fått en son. Får återkomma lite senare. Har hört en massa om konferensen Framtidens Lärande, som jag medverkade i ver distans. Snart bestämmer vi vilken dator vi skall ha nästa år.

fredag 8 maj 2009

Hur många informationskanaler klarar man av?

Google-docs, lärar-wikkin, personliga One-note filer, filer på hårddisken. Hur hittar man var man har lagt vad i vårt gemensamma utvecklingsarbete? Det är en fråga man får räkna med ibland om man lägger över dokumentation på nätet i sitt utvecklingsarbete? I det här fallet så hittade vi informationen efter ett tag. PB-wikki är inte helt genomskinligt då det finns multipla strukturer, filer, mappar och dokument. Hur ser man till att arbetsplanen är synlig och inte bara synlig utan syns i det veckoliga utvecklingsarbetet? Hur får man en överblick över allt arbete? Innan har vi haft en "kakelcentral" i lärarrummet där dylika saker syns. En tanke är att ha en web 2.o sida som lärarna använder som startsida i sin webbläsare. Får nog leta efter en teknisk lösning på detta.

tisdag 5 maj 2009

Urvalet är nere på tre maskiner

Antingen blir det:

1. Asus EEE 1000H

2. Lenovo S10e

3. LG X110

Helt beroende på pris och längd på garantin. Har du andra argument eller erfarenheter som skulle kunna påverka vårt val, så var snabb och lämna en kommentar här, eller maila.

onsdag 29 april 2009

What are the Habits of Mind of the future?

Just spent two days in the delightful company of Professor Art Costa, founder of the Habits of Mind of successfull behaviour. I have seldom met a person that devoted to his interest in the development of education, pedagogy and the bettering of man kind. His favourite Habit of Mind, although he might not know it, surely must be "being open to lifelong learning". His interest in our teacher team and in our methods and students was endless.

I devoted myself to do my best to find the answers to the question - What will be the habits of mind of the future sucessfull people? Specifically, how will the new ICT environment with social networking and what lies beyond web 3.0 effect  what will be the successfull behaviour of the future entrepeneurs and innovators?

Art Costa Centre

tisdag 28 april 2009

Compaq mini

Compaq mini 3990:- på elgiganten. Verkar ha ett fördelaktigt tangentbord. Någon som testat?

fredag 24 april 2009

Framtidens skola

Förutom att Prezi ger hur coola och snygga presentationer som helst, så är innehållet i nedanstående presentation kortfattat, bra och tänkvärt. Vart är vi om fem tio år?

http://prezi.com/43282/

Uppfångat i min twitterström från jackiegerstein.

Vem kommer att mjölka drakarna inom IKT i skolan?

Draknästet hade premiär igår. Har sett den engelska förlagan, men får titta på svt-play i helgen för att kolla in den svenska varianten. Det var enligt Ellwe ett bra program. Det finns redan i dag företag som specialicerat sig på hårdvara och kompetens inom området IKT i skolan. Kommer vi att få se några entrepenörer inom detta område i draknästet? Eller, kanske än mer intressant, när kommer vi att få se de första eleverna ställa upp med sina färska idéer för att tjäna pengar på de nya sociala nätverken. Vem kommer att prestentera morgondagens bilddagbok eller twitter? Det skall bli spännande att se. Kanske det blir jag? Kanske blir det du? Vilken är din idé?

Draknästet på SVT-play.

Bildkälla: svt.se

onsdag 22 april 2009

Jonas Hällebrand om självklarheten med en dator per elev

IT-pedagogen Jonas Hällebrand från Gunnesboskolan i Lund intervjuades idag i Sydsvenskan angående självklarheten i att varje elev skall ha var sin dator i skolan. Du hittar artikeln här. Budskapet kan inte framföras för många gånger, och nu börjar omvärlden springa om gamla svedala. Eller förresten, vi har aldrig varit i tätposition i den här frågan.

tisdag 21 april 2009

Lärarhögskolorna hakar på...

...inte med en-till-en kanske, men man har på senare tid startat upp projekt och planering inför att på allvar få in IKT i lärarutbildningen. Något som jag (även av egen erfarenhet) vill påstå inte varit fallet tidigare. I Malmö har man exempelvis startat "Medea Collaborative Media Initiative". Projektet har även än blogg här. I Växjö bedrivs en liknande utveckling som bland annat (antar jag) dokumenteras på bloggen Ungkommunikation av Lennart Axelsson, som i sitt senaste inlägg tar upp utbildningsministerns syn, via ett väl valt citat ifrån svd, på att det råder olika datortäthet bland lärare och elever i landet: 

"En lärares huvuduppgift är ju inte vid datorn, utan i klassrummet. Den som arbetar på ett kontor behöver en dator hela tiden."

Lennart har rätt när han frågor sig om Jan Björklund över huvud taget vet något om hur datorer används eller kan komma att användas i framtiden, om han  eller hans efterträdare bara släpper till lite.

Uppdatering 22 april: Anette Johnsson är nationell koordinator för nätverket IT i lärarutbildningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 15 april 2009

Per Falk om twitter och Delicious i undervisningen

I Nacka ser man framåt. Kort video ifrån e-mässa i kommunens regi om hur twitter och delicious kan användas i undervisningen. Fångat i larmats twitterfeed. Det finns även en del 2 här.

[vodpod id=Groupvideo.2371545&w=425&h=350&fv=%26rel%3D0%26border%3D0%26]

söndag 12 april 2009

Hur ändras kommunikationsmönstren med var sin dator?

Om man som elev sitter med ansiktet ned i datorn? Kan det vara skillnad mellan manligt och kvinnligt? Kan det spela roll för huruvida eleverna känner sig ensamma? Istället för att diskutera med varandra så sätter de sig och skriver eller pillar på datorn? Intressanta frågor. Finns det någon forskning på området? Om inte annat så får man väl samla lite empiriska data med tiden.

onsdag 8 april 2009

Nu har omvärlden fattat!(?)

Att det är elevdatorer som gäller i framtiden. Att det kanske tom är elevdatorer som skall rädda branchen. Inte för att verka näsvis, men det hade ju vissa av oss listat ut för ett rätt bra tag sedan.  IDG skriver i alla fall om den kommande miljardmarknad som elevdatorn utgör. Vissa återförsäljare har fattat galoppen och specialicerad sig med försäljning mot skolor. Själv kommer jag att få testa en lenovo S10 som ett av företagen har som huvudalternativ. En netbook alltså. Man skriver på it24 att marknaden kan vara värd 4 miljarder per år. En siffra som om jag får rätt är lite i överkant. Visst kommer många företag att vilja sälja in dyra försäkringar och kanske överprisade datorer, men till slut kommer någon att hitta en variant på dator som är billig, tålbar och som inte behöver några dyra garantier.  Räkna med ett totalpris på 5000 på tre år, multiplicerat med en halv miljon elever. Det ger, om min inbyggda miniräknare ger mig rätt, 2,5 Miljared kronor, som skall slås ut på tre år. Låt oss avrunda till en miljard om året. Det är inte fyra miljarder, men inte heller småpotatis. Nu verkar det iofs som om den halva miljon elever som IDG räknat på är de som idag inte har en dator. Vilket alltså förklarar den höga ingångssiffran. 

Man skriver vidare i artikeln att marknaden är enorm och att aktörerna känner till det. För vissa verkar det uppvaknadnet iofs ha kommit lite för sent. Acer är inte direkt med på tåget vad det gäller hållbarhet och service på sina datorer, eller är vi på vår skola helt enkelt en för liten kund?

Passar på att flagga för min uppdatering av skoldatorer-sidan. Har börjat lista datorer. Just nu finns där Lenovo s10 Ideapad, med sin snabbstartsfunktion,  Gigabyte T1028 och Samsung NC20

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 7 april 2009

Sex teknologier som kommer att förändra framtidens utbildning

eschoolnews hittade jag en artikel som beskriver sex teknologier som kommer att förändra utbildningen inom en femårsperiod. Det har nog redan börjat säger jag. Så här ser det tydligen ut vad det gäller framtida teknologier: 
- One year or less: collaborative environments and online communication tools
- Two to three years: mobile devices and cloud computing
- Four to five years: smart objects and the personal web

De första två posterna på listan känner vi nog redan till, det handlar om tillgänglighet, mobilitet, och kollaboration.  Men vad är "smarta objekt"? Så här definierar man det: 
any physical object that includes a unique identifier that can track information about the object.

Det verkar vara ett sätt att "ladda" fysiska objekt med information i molnet, eller möjligen tvärt om. Det här kräver lite mer undersökning från min sida. En början till sådan objekt finns redan i termer av smarta klistermärken med streck-kod (!) och Quick Response (QR) tags. 

Nog passar denna framtidsvision in som en del av min vision 2015. Hur väl den kommer att stämma med verkligheten får väl framtidens verklighet utröna.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 31 mars 2009

Youtube startar utbildningsportal

Youtube har precis öppnat Youtube-Edu. Verkar lovande. De har väl snott tanken från min ning, http://learnphysics.ning.com  :)

En annan intressant nystartad portal är http://academicearth.org

Jag fiskade upp dessa länkar från PellePedagog via dess twitter-feed.

måndag 30 mars 2009

Vem hanterar in- och utlämnandet?

Det är en bra fråga. När det blir problem med en dator så måste den, som vi nu har det, in till vår lokale it-tekniker, för att sedan eventuellt skeppas vidare för service eller reparation. Just nu har jag X-antal datorer på mitt skrivbord. Någon har lämnat in utan sladd, och någon gammal elevs dator ligger där också, samtidigt som jag tror jag har ett par datorer som inte ännu lämnats ut. Det blir inte så lätt att administrera. Är det för lätt att lämna in sin dator och få den fixad? Borde kanske jag tas bort ur processen? Jag är bara projektledare och har inte hand om hårdvaran på det sättet. Tror inte ens det ingår i min projektbeskrivning...

Nästa år blir det dubbelt så många datorer. Vi får nog tänka om, eller åtminstone skaffa mig ett nytt skrivbord med låsbara utrymmet.

På samma sätt är det gällande det pappersarbete som kommer med en felanmälan. Skall den verkligen gå via mig?

tisdag 24 mars 2009

Snart dags för Framtidens lärande

Framtidens lärande - Konferensen i Nacka strand börjar närma sig. Det verkar lovande. Som vanligt blir det nog de informella mötena och nätverkandet som blir den riktiga kryddan.

Varför framtidens lärande? Varför intressera sig för ny teknik och hur den kommer att påverka ut- och inlärning? Ett sätt att motivera satsningar inom detta område är att göra som Brett Moller gör i denna lilla film. Med hjälp av skrämselpropaganda. Det är väl gott så, och säkert berättigat, men det är inte det som motiverar mig. Min motivation är att lärande är berikande i sig, och att det är extra kul med lärande med hjälp av ny teknik. 

Vill passa på att tipsa om Stefan Pålssons texter i ämnet. Du hittar dem här. Bland annat handlar det om A 21st Century Education, en liten filmserie om modern teknik inom utbildningsväsendet. 

Idg ringde man från ett IT-företag i Stockholm (Hej på er om ni läser det här :). Kommer nog att få testa en Lenovo S10 Ideapad som lär landa under 4000:-. Kanske ett alternativ till hösten?

Problem med google-docs

Hur delar man ett dokument med en mailinglista? Det verkar inte fungera till 100%. Jag har skapat mailinglistor för olika klasser, men när mina kollegor försöker dela dokument till personerna på dessa listor så fungerar det inte. Det behöver lösas!

måndag 23 mars 2009

Dags att fundera på nästa läsårs modell

Nu har vi använt oss av Acer Aspire One i snart ett läsår. Det har fungerat bra. Förutom på en punkt. Skärmarna är för ömtåliga. Vad värre är är att inte Acer medger att det kan ligga fabrikationsfel i bakgrunden utan skickar frågan vidare till försäkringsbolaget, som villigt skickar tillbaka frågan till Acer.

Slutsater och lärdomar: Inte mer Acer, inga mer försäkringar - det blir billigare utan.

Jakten kan börja

Vilken modell blir det till hösten? Har du några tips? Jag kommer att lägga upp en ny undersida på denna blog som helt handlar om de nya modeller som kan komma att bli aktuella. Målet är att vi skall komma till beslut och kunna beställa datorerna innan sommaren. Har du själv testat en modell nyligen och tror den skulle passa? Lägg en kommentar här eller på den undersida som snart ligger uppe. Du kan även maila till datorninskolan [at] gmail.com. 

 

[caption id="" align="aligncenter" width="326" caption="En framtida modell av skoldator kanske?"]En framtida modell av skoldator kanske?[/caption]

Apple fortfarande för dyrt?

Även om Apple eventuellt släpper en netbook inom kort så är frågan om den inte fortfarande kommer att vara för dyr för vårt sätt att tänka och vår budget. På samma sätt är det frågan om intresset för en ny typ av processor svalnar i takt med att priset går upp. 

Skärmfrågan i fokus

Den glasartade skärmen hos Acer Aspire One visar sig, troligen i kombination med ett rätt orobust bakstycke, inte vara något för oss som skola, där datorerna flyttas ut från kylan, in i värmen, flera gånger om dagen. Värmespänningar i kombination med ett inte alltid fungerande vänteläge gör att skärmen helt enkelt spricker.  En ny dator bör ha en annan skärmmodell. Kanske får vi gå ifrån den höglansiga modellen till den mer matta, men mindre glasartade, varianten.

Visst hade det varit önskvärt och trevligt om det redan till hösten hade gått att få en modell med touch-funktion. Men jag är så här i initialskedet tveksam till om det hinner komma en tillräckligt prisvärd modell.

Batteritiden förlängs

Ett krav på den nya modellen är att den har uppåt 5-6 timmars batteritid. Även om vi inte haft några direkta olyckor med sladdar och söndersprungna datorer så vore det inte minst praktiskt att kunna använda datorn hela skoldagen, och kanske även på bussen eller tåget hem. MSI-Wind kommer med en ny variant med en batteritid som utlovar mer än så. Frågan är dock var priset landar...

Operativsystemsfrågan

Hänger fortfarande lite i luften. Nätverket borde nu inte vara något problem om vi satsar på Linux. Kanske kommer det att bli Android på nästa version av elevdator? Twitter-versat förespråkar Windows 7 på Acer Aspire One, men det hinner inte släppas och skulle nog kosta lite väl mycket.

Storleken har betydelse

Att storleken kring 9-10 tum är idealisk för skolans värld känns fastslaget. Kommer någon på en fungerande mindre lösning så är det förstås välkommet. Större varianter tar plats, kräver energi och är allmännt otympliga att bära med sig mellan lektionssalarna. På IDG skriver man om en ny variant med 12 tums skärm som jag därför undrar om det kommer att kunna vara någonting för oss. 

Att 3G eller inte 3G...

...det är frågan. Troligen blir svaret inte, även till hösten. Kanske någon kedja kan ställa upp med ett bra avtal? Att bredda bandet på skolan kostar även det, något man bör tänka på eftersom det faktiskt skulle bidra med en minskad kostnad om man beställer en dator med 3G och abonnemang. 

Hårddisk

Visst hade det varit bättre med ca 20 Gb minneskort jämfört med en standard 100 Gb hårddisk. Inte för att vi har haft problem med datorernas hårddisk, ännu...  

Andra relevanta artiklar: m3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bildkälla: http://www.browse.net

söndag 15 mars 2009

iTunes University - bättre än "the real thing"?

iTunes University har nu lanserat samarbete även i Sverige. Enkelt uttryckt är iTunes U ett sätt för lärare att administrera och lägga upp föreläsningar, podcasts-vodcasts och annat material som studenterna lätt kan komma åt och ladda ner till exempelvis sin iPod eller iPhone. Troligen kommer även gymnasieskolor och liknande att kunna få tillgång till tjänsten. Redan i dag kan du dock som lärare skapa en podcast och lägga upp så den blir tillgänglig för världen. Detta kräver dock att du fixar serverutrymme för filerna själv.iTunes U

New Scientist publicerar  en artikel gällande forskning som pekar på att denna typ av undervisning, där föreläsnignarna kompletteras med online-material, är mer effektiva i termer av inlärning och testresultat. Undersökningen visar till och med att de som laddar ner föreläsningen och inte går på föreläsnignarna klarar sig bättre än de som följer föreläsningarna på plats. Hur dessa resultat skall tolkas i termer av vad som är den verkliga underliggande orsaken är en intressant fråga.

Har själv införskaffat en iPod Touch för att kunna hänga med i svängarna.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

lördag 14 mars 2009

Försäkringstango

De Acer Aspire One som på mystiskt vis fått sina skärmar spräckta är uppe i rätten. I princip. Försäkringsbolaget (vi har skaffat försäkringar till datorerna) skyller på Acer och kräver att Acer skall "upp till bevis" att de inte har något garantiansvar. Acer å sin sida frånsäger sig allt garantiansvar för den dåliga kvaliteten på sina skärmar. 

Konstigt nog verkar det bli billigare, lättare och mindre tidskrävande att inte köpa några garantier eller försäkringar.

En sak är säker - aldrig mer Acer.

tisdag 10 mars 2009

Program för att göra näringsväv

Har du slitit ditt hår för att få till en snygg näringsväv i Word? Kolla upp: http://cmap.ihmc.us/download/ . Detta program är testat på elever, är enkelt att använda och passar utmärkt för just detta ändamål, och även för att göra tankekartor, om du vill styra lite mer i detalj var "blobbarna" hamnar och relationen mellan olika blobbar.

tisdag 3 mars 2009

Elevutvärdering av google-dokumenten

I förra posten handlade det om hur många dokument på google-docs eleverna kan hantera inom Problembaserat Lärande, vilka dessa bör vara och vad som bör stå i respektive dokument. Följande är resultatet av en snabb utvärdering av de dokument vi tidigare använt. I förra inlägget presenterades de nya dokument vi bestämt oss för att jobba med.



Muntlig utvärdering

Min lärlogg - hur många har använt kontinuerligt använt dokumentet?

Svar: 8/40 st.

De som inte använt, har de testat? 

Testat - men har inte fortsatt: 29/32

Inte testat: 3

Varför fortsatte ni inte att använda det? Varför använde ni inte den?

Alla hade samma fakta, dvs oödigt, för litet utrymme att skriva, bättre med ett dokument på nahum, problem med internet - blev inte att man gjorde det hemma, upplägget - bort med lektion, bättre bara med inlärningsmål, passade inte med problemet - hade fungerat bättre med miljöproblemet.

Ni som användet det - vad var bra?

Bra? Jättebra, visste var man hade det, inte massa lösblad, länkar kan skrivas in, titta på andras, bra sammanfattning av det man lär sig

Bakgrundsinformation: Det dokument som utvärderats delades ut första lektionspasset under föregående inlärningsperiod. Sedan har inte eleverna "pushats" att använda dokumentet av någon lärare. Den relativt låga siffran av de som använt dokumentet är därför inte enormt överaskande.

fredag 27 februari 2009

Hur många digitala dokument klarar eleverna av?

Vi jobbar som sagt ämnesintegrerat med PBL i ettan och en bit in på tvåan. När vi nu jobbar med google-docs som verktyg för dokumentation och delning av information - hur många och vilka dokument skall man kräva av eleverna att de skal hantera? Vilka pedagogiska fördelar och nackdelar har de olika valmöjligheterna till svar på denna fråga?

Vi har i alla fall valt att i de naturvetenskapliga ämnena inom ramen för PBL jobba på följande sätt: 

1. Varje bagrupp har ett dokument, kallat "mallen" där de delar inlärningsmål, information kring dessa, och "svaren" på desamma. Detta dokument delas med basgruppshandledaren och lärarna i de ämnen som är involverade i Problemet. 

2. Varje elev har en elektronisk "loggbok", kallad PBL-logg där de skriver vad de hittar i termer av ren information. Detta dokument delas med basgruppshandledaren. I detta dokumentet reflekterar även eleverna över sitt lärande inom PBL.

3. Eleverna har, i ämnena Kemi och Fysik en portfolio där de för in uppgifter och prestationer de kan använda som underlag under kursens gång för att veta vad de behöver visa för ett visst betyg, och som underlag vid just betygsättning.

torsdag 26 februari 2009

Det blir nog inte Acer - AA1 nästa år...

Om inte Acer blir med medgörliga i frågor gällande garanti och försäkringsfrågor, alternativt fixar skärmarna så att de inte reagerar på värme/kyl-spänningar och spricker (!)  så får vi nog välja ett annat märke, eller framförallt en annan lite mer stabilare typ av skärm. AA1 har en typ av skärm som är i det närmaste glasartad, som inte är flexibel. Väldigt bräcklig. Vi har en alltför hög andel skärmar som har spruckit. Flera av dem verkar inte ha blivit utsatta för direkta stötar eller för högt tryck.  De verkar dock vara känsliga för snabba ändringar av kyla och atmostfäriskt tryck. Något som ofta sker då eleverna tar datorn utomhus ett par gånger per dygn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag 5 februari 2009

Tunabladet uppmärksammar bloggen

Niilo på Tunaskolan i Luleå uppmärksammar i webzinet Tunabladet denna blogg med en liten artikel. Artikeln handlar iofs framförallt om min site Learnin Physics Online, men trevligt var det iaf med ett omnämnande :).

tisdag 3 februari 2009

Ett handledande förhållningssätt på nätet

Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om hur man strukturerar informationsflödet. Hur man får, bör och är ålagd att sprida information om resultat och feedback spelar stor roll för hur man som handledare kan fungera i vardagen i ett projektorienterat arbetssätt. 

Sitter på vidareutbildning i konsten att vara handlerare inom ett projektorienterat, entrepenöriellt utbildningssystem. På tidigare utbildningdagar fick vi visat för oss vilka faktorer inom utibildningen som ger mest positiv effekt på elevernas lärande. En av de fyra mest effektiva var feedback. Att få snabb effektiv feedback på sina arbeten. Med datorer till alla och tillgång till exempelvis google-docs tillkommer nya möjligheter att ge individuell feedback bortom G/VG eller MVG på en viss uppgift. Att kunna hålla en levande dialog med eleven och att kunna reflektera över vad man uppnått eller inte uppnått, mer än under ett betygssamtal någonstans i slutet av kursen. 

En förutsättning för detta är att lärarlaget, eller den enskilde läraren ges möjlighet att kommunicera fritt via det medium som fungerar, om man har som mål att hålla denna diskussion levande och vill höja den över nivån att bara ge feeckack kring specifika resultat. Om det samtidigt åläggs att motsvarande information skall avges på ett för detta syfte icke fungerande ställe så riskerar detta att bromsa hela arbetet med det handledande förhållningssättet. Det är viktigt att det administrativa arbetet inte sväller över på grund av inrättandet av ett system som delvis är menat att minska den administrativa bördan.

fredag 30 januari 2009

Youtube på schemat

Youtube och närbesläktade video-siter innebär just nu en liten revolution i revolutionen när det gäller IKT i skolan. Som fysiklärare eller framförallt som elev är det en resurs som är guld värd. Problemet är, om vi måste hitta sådana, som alltid hur man hittar det material som är mycket bra och slipper det som är bra, eller sådär, eller mindre bra.

På den av mig skapade sociala communityn "Learning Phyics Online" kan eleverna, eller om du själv vill använda resursen, vara säkra på att de videos som ligger uppe är relevanta, och inte innehåller (väsentliga) faktafel. Eleverna kan själva ladda upp videos som modereras av mig som site-ägare. På så vis kan jag exempelvis lätt få reda på vilka snuttar som väl illustrerar exempelvis Newtons tredje lag. Samtidigt är det via taggar lätt att söka efter klipp som tillhör Fysik-A eller B-kursen. Klipp som behandlar elektricitet eller mekanik. En oerhörd resurs är vad det är. Det sparar enorma mängder tid och pengar jämfört med om man skulle göra och förbereda alla demonstrationer live i klassrummet. Ett videoklipp fungerar nästan lika bra. Ibland bättre, då materialet som personerna i filmen använder ofta är bättre än det som skolan har råd att köpa in.

torsdag 15 januari 2009

Problem med google-docs

Det visar sig att det är problematiskt för vissa användare att dela med sig av, specifikt PDF-dokument. De grupper (mailadresser/listor kopplade till ett antal användare) som jag som superuser har skapat går det för vissa användare inte att dela med sig dokument med hjälp av. Framförallt gäller detta om man försöker dela med sig av dokumenten ifrån dokument-listan. För PDF-dokument så går det inte ännu att dela med sig av dokumentet "inifrån" dokumentet.

Troligen har det med den förändring som gjorts ifrån google, där man nyligen inför "groups" istället för de "listor" som tidigare hade samma funktion. Har ännu inte hittat något klart system för när/var/hur/för vem som problemet dyker upp. Jag har som superuser inte stött på det ännu. 

För mig dyker exempelvis en "group" upp automatiskt om jag börjar skriva in namnet i rutan där man bjuder in kollaboratörer, det gör det inte för mina kollegor.  

Får se om jag hittat något på google-hjälp sidorna om det här.

tisdag 13 januari 2009

Att arbeta med PBL på nätet

Idag på morgonen har vi steg 1-5 i PBL - problembaserat lärande. För första gången tänkte vi genomföra ett fullständigt inlärningsmoment med hjälp av internetbaserade dokumentationsverktyg. Eleverna kommer att dela med sig av inlärningsmålen med hjälp av en speciellt utarbetad mall på google-docs. De kommer även att arbeta med en personlig mall, ett dokument där de skriver ner sina personliga inlärningsmål och svar på desamma. Där de kan notera vilka svårigheter de står inför och funderar kring hur de skall ta sig igenom dem. Kommer dokumenten att fungera? Kommer eleverna att veta hur de skall fyllas i? Kommer de att kunna koppla sina dokument till tankekartan de skall göra på mindmeister.com? Förhoppningsvis räcker skärmstorleken till för att jobba med dokumenten.

Idag kommer vi även att ha halvtidsavstämningen för projektet.

lördag 10 januari 2009

Youtube-festival

Eleverna och vi har precis haft youtube-festival. Ämnet var Habits of Mind och eleverna fick i sina grupper hitta klipp som illustrerar de olika Habits Of Mind. 

Visst var nätet för slött för att alla datorer samtidigt skulle kunna streama klipp, vilket inte förvånande ledde till frustruation bland vissa av eleverna,  men själva visningen fungerade bra ur det hänseendet. Klippens länkar lade eleverna upp på ett google-dokument. Vill du ta del av några av klippen kan du kika här.